Hlavní obsah

V Botswaně našli půlkilový diamant. Největší na světě za více než století

Největší diamant za posledních více než sto let a druhý největší v celé historii objevili pracovníci dolu kanadské firmy Lucara Diamond v jihoafrické Botswaně. Hodnotu surového kamene o váze 2492 karátů, což odpovídá téměř polovině kilogramu, odhadují někteří odborníci až na více než 100 milionů amerických dolarů (2,3 mld. Kč).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Druhý největší diamant na světě nalezli v Botswaně.

Článek

Diamant byl nalezen v dole Karowe, který se nachází asi 450 kilometrů severně od botswanské metropole Gaborone. Tamní vláda už potvrdila, že jde o největší diamant, jaký byl kdy na území Botswany objeven.

Dosavadní národní rekord držel kámen o váze 1758 karátů (352 gramů), který těžaři našli ve stejném dole před pěti lety.

Historický celosvětový primát stále patří 3106karátovému (621 gramů) diamantu Cullinan nalezenému v Jižní Africe v roce 1905. Ten byl ale později rozřezán na devět samostatných kamenů, z nichž se některé staly součástí britských korunovačních klenotů.

Nově nalezený diamant je tak v současnosti největším kompaktním kusem tohoto drahokamu na světě. „Je to jeden z největších surových diamantů, které byly kdy objeveny. Jsme nalezením tohoto diamantu o váze 2492 karátů nadšeni,“ uvedl podle BBC William Lamb, šéf společnosti Lucara Diamond.

Modrý diamant se ve Švýcarsku prodal za více než miliardu

Koktejl

Experti potvrdili pravost diamantu s pomocí speciální rentgenové technologie, která se používá k identifikaci a konzervaci těchto drahokamů s vysokou hodnotou.

Ke kvalitě diamantu ani jeho ceně firma žádné informace neuvedla. Nejmenované zdroje blízké vedení těžební společnosti ale podle deníku Financial Times odhadly jeho hodnotu na 40 milionů amerických dolarů (902 mil. Kč).

Přední odborník na diamanty Fred Cuellar to podle deníku The New York Post označil za velmi konzervativní odhad. Připomněl, že menší diamant ze stejného dolu se v roce 2016 prodal za 63 milionů amerických dolarů (1,4 mld. Kč).

Podle Cuellara mají diamanty „podobnou cenu jako místní domy“. Pokud by jeho domněnka byla správná, mohl by mít nově objevený diamant hodnotu mezi 100 až 160 miliony dolarů (2,3 mld. Kč až 3,6 mld. Kč), napsal The New York Post.

Botswana, země s 2,6 milionu obyvatel, je druhým největším producentem přírodních diamantů po Rusku. Botswana pokrývá asi 20 procent celosvětové produkce.

Zadlužený indický dělník našel obří diamant. Kopal kvůli tomu deset let

Koktejl
Související témata:
Těžební průmysl

Výběr článků

Načítám