Hlavní obsah

V Austrálii uhynul tučňák Sphen z gay páru proslaveného po celém světě

V akváriu Sea Life v australském Sydney uhynul tučňák Sphen, který proslul po celém světě tím, že měl partnera stejného pohlaví jménem Magic a že s ním vyváděl mláďata z vajíček, která tomuto páru svěřili jiní tučňáci.

Nejslavnější zvířecí gay pár - samci tučňáka Sphen a Magic na archivních záběrechVideo: AP

Článek

Sphen, který zemřel přirozenou smrtí, by se brzy dožil dvanácti let. To je pro tučňáky žijící v zajetí pokročilý věk, oznámilo ve čtvrtek vedení parku v prohlášení.

Pár samečků tučňáka oslího (Pygoscelis papua) se proslavil v roce 2018, kdy se zprávy o jejich vztahu dostaly na titulní stránky novin po celé zeměkouli. Tehdy si Sphen a o čtyři roky mladší Magic společně postavili hnízdo, v němž svědomitě vyseděli a vychovali dvě mláďata jménem Sphengic v roce 2018 Clancy v roce 2020.

Osud Sphena a Magica se stal námětem několika knih a dokumentárních filmů. „Ztráta Sphena je srdcervoucí jak pro kolonii tučňáků, tak pro chovatele a všechny, které příběh inspiroval nebo pozitivně ovlivnil,“ uvedl podle listu The Guardian ředitel akvária Richard Dilly.

„Chceme využít této příležitosti k zamyšlení i oslavě Sphenova života a připomenout si, jakou byl ikonou a jaký pozitivní dopad mělo jeho jedinečné pouto s Magicem,“ dodal ředitel.

Chovatelé přivedli Magica k uhynulému partnerovi, aby mu pomohli se vyrovnat s jeho smrtí. „Magic začal ihned zpívat, což pak celá kolonie opětovala,“ uvedlo dále vedení akvária.

Povýšen za vzorné chování. Tučňák se stal generálmajorem

Koktejl

Výběr článků

Načítám