Hlavní obsah

V Arizoně již podruhé vztyčili třináctimetrovou sochu nahého Trumpa

Přibližně třináctimetrová socha nahého kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa se zhruba týden po odstranění v Nevadě objevila v sousedním státě Arizona. Její tvůrci mají v plánu vztyčit ji i na dalších místech.

Ve Phoenixu se objevila obří socha nahého Donalda TrumpaVideo: ABC15ARIZONA , AP

Článek

Poprvé se socha nahého bývalého amerického prezidenta a současného kandidáta na tento post Donalda Trumpa objevila poblíž Las Vegas v americkém státě Nevada. A přestože stála na soukromém pozemku, úřady rozhodly, že musí být odstraněna. O zhruba týden později se však objevila znovu, tentokrát ve Phoenixu v Arizoně.

I tam byla nainstalována na soukromý pozemek u prodejny s konopnými léčivy, přičemž majitel Tom Yarak uvedl, že s jejím umístěním souhlasil jako se svým způsobem obchodní příležitostí. V žádném případě to podle svých slov nepojímá jako politické vyjádření.

Dílo, které na výšku měří cca třináct metrů a váží přibližně 1,6 tuny, nese název Crooked and Obscene (Pokřivený a oplzlý) a na svědomí ho mají autoři, kteří zatím chtějí zůstat v anonymitě. Již dříve však v prohlášení deklarovali, že má socha „vyvolat diskusi o transparentnosti nebo její absenci v politice a také lidi vyzvat, aby kriticky přemýšleli o politickém vlivu“. Umělci také odhalili svůj záměr vyjet se sochou na jakési turné po celé zemi.

Čím dál vulgárnější a hůř se soustředí. V USA zanalyzovali poslední Trumpovy veřejné výstupy

Zahraniční

K prvnímu vztyčení sochy naháče se kriticky vyjádřilo nevadské ústředí republikánské strany, za kterou Trump kandiduje. „Prezident Trump a republikáni se zaměřují na dosažení výsledků, na kterých záleží – na snížení inflace, zabezpečení našich hranic, vytváření pracovních míst a zajištění lepší budoucnosti pro všechny Američany,“ uvedli nevadští republikáni v prohlášení, v němž se zároveň pustili do Trumpovy protikandidátky Kamaly Harrisové.

Web Independent v této souvislosti připomněl, že Nevada i Arizona jsou z hlediska nadcházejících amerických prezidentských voleb hodně důležité státy, přičemž republikáni v nich podle aktuálních průzkumů lehce ztrácejí. V Arizoně by měla Harrisová vést o přibližně tři procentní body, zatímco v Nevadě tento rozdíl činí sedm procentních bodů.

Kritici strhali novou sochu Alžběty II.

Koktejl

Výběr článků

Načítám