Hlavní obsah

V Argentině vzniká seriál o prezidentově úžasném vzestupu, oznámil ho sám prezident

V Argentině vzniká dokumentární seriál o vzestupu ultraliberálního prezidenta Javiera Mileie. K vidění bude toto dílo na sociální síti X a na videoportálu YouTube. První díl by měl být dostupný přibližně za dva týdny.

Argentinský prezident oznámil seriál o sobě samémVideo: Estado de Alarma Oficial

Článek

Argentinský prezident oznámil seriál Milei, La Serie v upoutávce, která podle agentury AFP na pozadí dramatické hudby hýří slogany jako „fenomén, který uchvátil svět“, „nejepičtější kampaň v dějinách“, „od nuly k prezidentovi“, „kasta se bojí“ nebo „říkal jsem, že jsem nepřišel pást jehňata, ale probudit lvy!“.

„Již brzy exkluzivně na X, platformě svobody, bude #LaSerie de Milei,“ oznámil šéf státu. Seriál bude možné sledovat také na youtubu. První díl se má podle tvůrce Santiaga Oria objevit zhruba za dva týdny.

Osmatřicetiletý filmař samouk, který sledoval Mileiovo počínání několik let, zejména během loňské prezidentské kampaně v roce 2023, již vyrobil dokumenty o ekonomovi, který se stal hlavou státu, nebo pro Mileiovu vládu. Seriál má podle jeho slov mít zhruba šest půlhodinových dílů, ale ještě nebyl dokončen. „Mohlo by jich být pět či sedm, je to vyvíjející se proces,“ poznamenal.

Výstřední argentinský prezident se rozešel s partnerkou. Nemají na sebe čas

Koktejl

„Každý, kdo uvidí tento dokument, bude schopen hlouběji porozumět politickému hnutí, které způsobilo revoluci v argentinské politice a inspiruje stoupence svobody po celém světě,“ prohlásil.

Třiapadesátiletý Milei, který se sám označuje za ultraliberálního, libertariánského a „anarchokapitalistického“ ekonoma, převrátil argentinskou politiku vzhůru nohama poté, co do ní před třemi lety vstoupil.

Rocková hvězda

Roky byl populárním účastníkem polemických televizních pořadů a jako poslanec v Buenos Aires dokázal oslovit voliče znavené chronickými ekonomickými krizemi. „Nejsem slavný jako ekonom, jsem slavný jako rocková hvězda,“ řekl v jedné z televizních debat.

Podařilo se mu také ukončit dvě desetiletí peronistických (středolevých) nebo klasických pravicových vlád. Rád se prezentuje jako jeden ze světových proroků liberalismu.

Milei, který bývá označován za krajně pravicového politika a v úřadu je od loňského prosince, už v předvolební kampani slíbil razantní škrty ve státním rozpočtu, což na mítincích demonstroval i vystupováním s motorovou pilou. Jeho „šoková terapie“, s níž chce dostat ekonomiku z krize, však vyvolala masové demonstrace a proti některým ze stovek jím navrhovaných reforem se postavil i soud.

Jsem král, roztrhám tě na kusy. Výstřední argentinský prezident byl opět v ráži

Koktejl

Výběr článků

Načítám