Článek
Objev podle izraelského památkového úřadu dokládá, že Javne bylo v byzantském období vinařskou velmocí. Badatelé odhadují, že zařízení mohlo ročně vyprodukovat asi dva miliony litrů vína.

Javne bylo v byzantském období vinařskou velmocí.
Jon Seligman, který byl jedním z vedoucích vykopávek, řekl, že víno bylo známé jako gazské víno a vyváželo se do širokého okolí. Badatelé se domnívají, že hlavní výrobna této značky vína se nacházela právě v Javne.
„Bylo to lehké bílé výběrové víno, které se vyváželo do mnoha zemí po celém Středozemí,” uvedl Seligman. Dodal, že víno se mimo jiné vyváželo do Egypta, Turecka, Řecka a možná také do Itálie. Seligman poznamenal, že víno v té době nebylo jen důležitým zbožím pro export a zdrojem potěšení, ale také významným zdrojem živin a bezpečnou alternativou k vodě, která byla často kontaminovaná.
Komplex v Javne byl podle izraelských úřadů odhalen během uplynulých dvou let při vykopávkách v rámci projektu rozvoje městečka, které leží jižně od Tel Avivu.