Článek
Objev podle izraelského památkového úřadu dokládá, že Javne bylo v byzantském období vinařskou velmocí. Badatelé odhadují, že zařízení mohlo ročně vyprodukovat asi dva miliony litrů vína.
Jon Seligman, který byl jedním z vedoucích vykopávek, řekl, že víno bylo známé jako gazské víno a vyváželo se do širokého okolí. Badatelé se domnívají, že hlavní výrobna této značky vína se nacházela právě v Javne.
Za trility do Ománu. Záhadu rozplétá český archeolog
„Bylo to lehké bílé výběrové víno, které se vyváželo do mnoha zemí po celém Středozemí,” uvedl Seligman. Dodal, že víno se mimo jiné vyváželo do Egypta, Turecka, Řecka a možná také do Itálie. Seligman poznamenal, že víno v té době nebylo jen důležitým zbožím pro export a zdrojem potěšení, ale také významným zdrojem živin a bezpečnou alternativou k vodě, která byla často kontaminovaná.
Komplex v Javne byl podle izraelských úřadů odhalen během uplynulých dvou let při vykopávkách v rámci projektu rozvoje městečka, které leží jižně od Tel Avivu.