Hlavní obsah

Ukradl jsem gorilu, chlubil se australský zloděj kamarádům. Činu následně litoval

Melbourne

Mladý Australan Matthew Newbould se v pátek u soudu přiznal, že 6. června ukradl dvacetikilogramovou sochu gorily z melbournské vesnice pro seniory. V textové zprávě se tímto počinem chlubil svým kamarádům. Nebylo to přitom jediné provinění, kterého se dopustil. Nyní přiznává, že udělal hloupou chybu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třiatřicetiletý muž šel na začátku června do Leith Parku s kamarádem koupit nábytek. Původně nevinný plán se zvrhl, když si všiml sochy gorily posazené na pařezech stromů. Newbould popadl 1,5 metru vysokou oblíbenou zahradní ozdobu jménem Garry a posadil ji na zadní sedadlo auta, které si půjčil, a poté s ním odjel.

V době krádeže byl navíc podle deníku The Guardian zbaven řidičského oprávnění, o které přišel v červenci roku 2023. Gorilu sedící na zadním sedadle vozidla uviděl jeden z občanů, který ji vyfotil a poté kontaktoval policii.

K úkolu nálezu zvířecího monumentu bylo povoláno i letecké křídlo policie. Posádka vrtulníku sochu spatřila na jedné z tamních zahrad asi 20 minut cesty od místa, odkud byl Garry odcizen.

Z gorilího samce se vyklubala samička. Zjistili to, když porodila

Koktejl

Newbould byl zatčen 5. července a při prohlídce jeho telefonu byly nalezeny textové zprávy přátelům, včetně jedné, která zněla: „LOL! Ukradl jsem gorilu, no a co?“

Jeho právnička Rebecca Elderová soudu řekla, že Newbould učinil hloupé rozhodnutí ukrást Garryho s tím, že nikdy neměl v úmyslu sochu prodat. Sám u soudu řekl, že jeho jednání bylo hloupé, a uznal, že udělal chybu.

Právnička žádala, aby Newbouldovi byla udělena pokuta nebo veřejně prospěšné práce. Soudce však uvedl, že kombinace krádeže a řízení bez řidičského oprávnění činí případ závažnějším, a vzkázal mu, aby se snažil vyhýbat problémům.

Kauce 33letého muže byla prodloužena do příštího soudního jednání. Místní obyvatelé měli radost, když se Garry vrátil zpět na své místo, měli s ním spojené pravidelné rituály, ve kterých mohou nyní opět pokračovat.

Zloději ukradli sochu zpěváka kapely Rammstein

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám