Hlavní obsah

Tvrdila, že nemůže pořádně chodit, přitom běhala. Za podvod s dávkami si odsedí dva roky

Padesátiletá Annette Bondová úřadům zhruba deset let tvrdila, že se kvůli roztroušené skleróze sotva udrží na nohou, ale přitom byla v dost dobré kondici. Pravidelně totiž zvládala běhat zhruba pětikilometrovou trasu. Za zneužití dávek ji pak soud před pár dny poslal na dva roky do vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Anette Bondová z města Stanley ve skotském hrabství Perthshire tvrdí, že jí byla v roce 2004 diagnostikována roztroušená skleróza, přičemž o pár let později se to pokusila zpeněžit. Začala tedy úřadům tvrdit, že v důsledku této choroby se jí výrazně snížila mobilita a že má často až tak velké problémy, že zvládne sotva stát a udělat pár kroků. Občas prý nedokázala téměř ani vstát z postele.

Příslušné instituce jejímu smyšlenému příběhu uvěřily a přiznaly jí pravidelné dávky, jejichž celková výše se v letech 2009 až 2018 vyšplhala na 67 062,50 libry (téměř dva miliony korun). Jenže její skutečný stav nezůstal utajen kontrolorům, kteří pojali podezření, že Bondová je na tom ve skutečnosti lépe, než jak sama tvrdí.

V létě roku 2017 se tak vypravili k jejímu domu, v jehož okolí ji natočili, jak běhá, a to ne zrovna málo. Její trasa měla zhruba tři míle, tedy kolem pěti kilometrů, a během dalších deseti dnů to pak zopakovala ještě dvakrát. Tuto vzdálenost zvládala v čase kolem 27 minut, uvedl server Daily Mail.

Na základě toho se tedy dostala před soud, který jí vyměřil dva roky vězení za podvod a také jí přikázal všechny peníze vrátit. Bondová přímo nezapírala, ale tvrdila, že záběry byly pořízeny v době, kdy se její stav krátkodobě zlepšil. Běhala tehdy až čtyřikrát týdně.

U soudu jí pak moc nepomohla ani její osmašedesátiletá matka Elizabeth Bondová, která bezelstně přiznala, že Anette se snažila s nemocí bojovat cvičením a pohybem. „Často běhala cestou do práce, aby posílila nohy. Měla jsem radost, že je dostatečně fit, aby mohla běhat,“ vypověděla u soudu.

Nyní to však vypadá, že si Anette Bondová dva roky pravděpodobně moc nezaběhá.

Chtěl podvést pojišťovnu, tak si přivodil omrzliny suchým ledem. Přišel o peníze i o nohy

Koktejl

Výběr článků

Načítám