Hlavní obsah

Turistka se zřítila ze 60metrového srázu a ještě sama došla k vrtulníku

O vánočním zázraku může mluvit Američanka, která o svátcích na horské túře uklouzla a zřítila se ze šedesátimetrového srázu. Nejenže přežila, ale i s vážnými zraněními navíc dokázala dojít k zachráncům.

Foto: Profimedia.cz

Pohoří San Gabriel v Kalifornii

Článek

Vánoční túra se pro čtyřicetiletou Ruth Woronieckou změnila v noční můru. Turistka z coloradského města Thornton, ležícího v těsném sousedství Denveru, se loni na Štědrý den vydala na túru v kalifornském pohoří San Gabriel, které se táhne severně od aglomerace Los Angeles.

Začala stoupat k 2701 metrů vysokému vrcholu Cucamonga Peak a všechno probíhalo bezproblémově až přibližně do poledne, kdy při sestupu uklouzla na ledu a zřítila se do hloubky přes 60 metrů. Pád přežila, ale přivodila si vážná zranění hlavy a krku.

Podle stanice WRAL si na samotný pád vůbec nepamatovala, ale když opět nabyla vědomí, byla obklopena záchranáři. Jiný turista totiž přivolal pomoc a díky lokalizačnímu zařízení inReach mohl poskytnout i přesné souřadnice. Záchranáři tak mohli zamířit rovnou ke zraněné Ruth.

Problémy však působil silný vítr, kvůli kterému helikoptéra nemohla Ruth vyzvednout přímo z místa, kam se zřítila. Musela tedy sama dojít ještě skoro 50 metrů na volné prostranství, kde bylo možné ji naložit, a při tom si ještě sama musela držet vážně zraněný krk. Pak již putovala nejrychlejší cestou do nemocnice.

Dnes je již Ruth z nejhoršího venku

„Ježíši, teď mi pomoz. Buď se mnou,“ popsala později Ruth své myšlenky v této vážné situaci. Na nákladnou léčbu však bude potřebovat i nemálo peněz, a tak její sestra Sarah vypsala sbírku na platformě GoFundMe, jejímž cílem je vybrat sto tisíc dolarů (přes 2,2 milionu korun).

Část z této sumy ovšem půjde na humanitární činnost, které se Sarah před úrazem věnovala a kterou vzhledem k současnému stavu nemůže provozovat sama.

Turista v Kyrgyzstánu natočil hroutící se ledovec. Před jistou smrtí se ukryl na poslední chvíli

Koktejl

Výběr článků

Načítám