Hlavní obsah

Turistka popudila koně královské gardy, zakousl se jí do paže

Příslušníci britské královské gardy jsou vyhledávanými cíli pro objektivy turistů, a to nejen při ceremoniálním střídání stráží, ale také při výkonu služby, zejména když jsou usazeni v sedlech koní. Ale zatímco muži v uniformách dokážou zachovat klid takřka ve všech situacích, zvířata takovou trpělivost nemají.

Turistka popudila koně královské gardy, zakousl se jí do pažeVideo: AP

Článek

Jedním z nejtypičtějších symbolů Londýna jsou příslušníci královské gardy, kteří drží stráž nejen u Buckinghamského paláce, ale také třeba u Muzea kavalerie v ulici Whitehall v centru města. Všude, kde se objeví, davy turistů okamžitě tasí fotoaparáty a snaží se pořídit památeční snímek.

Jenže někdy to zajde příliš daleko. Jako například před pár dny právě u zmíněného muzea. U jednoho z gardistů na koni se totiž turisté střídali jako na příslovečném běžícím páse a každý se chtěl nechat zvěčnit na snímku s krásným koněm a jezdcem v parádní uniformě.

Po nějaké době však již koníkovi došla trpělivost a začal dělat nervózní pohyby. Turisté toho však vůbec nedbali a dále se k němu hrnuli jako k pouťové atrakci. Nakonec to tedy odnesla žena, jíž se kůň zakousl do paže.

Turisté nejsou vítáni ani v Coloradu, na jejich autě si zadováděly kozy

Koktejl

Turistka nejprve hlasitě vykřikla a pak se vzdálila ke skupině svých přátel, kteří se ji snažili alespoň provizorně ošetřit. Ale když už se zdálo, že je žena z nejhoršího venku, sesunula se k zemi a začala omdlévat.

Ihned se však objevila také upozornění na ceduli hned vedle jezdce, jež veřejnost varuje, že koně mohou kopat nebo kousat. Doslovně tam také stojí, aby se lidé nedotýkali otěží, ale obecně to platí i pro zvířata samotná. Turistka sice nic z toho neporušila, ale královská garda v reakci na tento incident připomněla, že důležité je také dodržovat od koní bezpečnou vzdálenost.

Odbornice na chování koní Suzanne Rogersová je však částečně i na straně pokousané ženy. „Tito koně jsou velmi důsledně vycvičení, ale jsou nuceni stát velmi dlouho na omezeném prostoru. Důvodem tak nemusejí být přímo sami turisté, těch spouštěčů může být více,“ citoval ji web The Standard.

Barbarská tradice. Ochránci přírody brojí proti kožešinovým čepicím královské gardy

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám