Hlavní obsah

Turisté v panice prchali při erupci z vrcholu sopky. Natočil je dron

Jen o pověstný vlásek unikly pohromě dvě skupiny turistů, které se minulý týden bez povolení místních úřadů vydaly na sopku Dukono na indonéském ostrově Halmahera. Když první z nerozvážných dobrodruhů dosáhli okraje kráteru, začal vulkán soptit.

Indonéský vulkán Dukono vyděsil turistyVideo: AP

Článek

Působivé záběry vládního dronu z minulého týdne ukazují, jak turisté šplhají na okraj hory v nadmořské výšce 1335 metrů, když se na ně děsivou rychlostí vyvalí obří oblak sopečného plynu a popela.

Náhlá erupce vyvolala mezi turisty paniku. Všichni se po úbočí strmého kužele dali úprkem na ústup, včetně druhé skupiny, která ještě vrcholu nedosáhla. Výbuch sopky nikoho nezranil.

Podle místních úředníků mohlo vše dopadnout mnohem hůře. Turisté totiž ignorovali zákaz vstupu do obzvláště nebezpečné zóny na kopcovitém a řídce osídleném ostrově.

Dukono je velmi aktivní vulkán, vybuchuje téměř nepřetržitě od 30. let minulého století. V posledních týdnech jeho aktivita obzvlášť zesílila, když na něm seizmologové od 1. do 19. srpna zaznamenali více než dva tisíce větších či menších erupcí.

„Doporučujeme široké veřejnosti, aby horu Dukono nenavštěvovala, protože sopečná aktivita je v tuto chvíli stále vysoká,“ varoval podle deníku The New York Post Priatin Hadi Wijaya, šéf místního Centra pro vulkanologii. Dodal, že úřady zakázaly lidem přibližovat se ke kráteru na vzdálenost kratší než 3,2 kilometru.

Indonésie leží na tzv. ohnivém kruhu - pásmu okolo Tichého oceánu charakteristickém častým výskytem vulkanické činnosti a zemětřesení. V této oblasti o celkové délce 40 tisíc kilometrů se nachází 452 sopek a odehrávají se v ní přibližně tři čtvrtiny všech zemětřesení na světě.

Turistka na Jávě si při focení šlápla na šaty a zřítila se do kráteru sopky. Nepřežila

Svět

Výběr článků

Načítám