Hlavní obsah

Turisté nejsou vítáni ani v Coloradu, na jejich autě si zadováděly kozy

Výšlap na horu Mount Blue Sky v americkém státě Colorado měl zajímavou dohru. Když se turistka vrátila ke svému autu, objevila na něm neklamné známky toho, že se po voze prošly místní horské kozy. Jejich dovádění zachytil na kameru pohotový fotograf.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mindy Wilfordová se vydala na túru na coloradskou na horu Mount Blue Sky, jež se tyčí k nebi zhruba 72 kilometrů západně od Denveru. Jde o 4350 metrů vysoký kopec, ovšem až těsně pod jeho vrchol vede cesta k parkovišti a nachází se zde také několik budov. Ze záběrů není zřejmé, kde přesně Wilfordová svůj vůz značky Subaru zaparkovala, ale její sportovní výkon není v tomto případě důležitý.

Když se totiž ke svému vozu vrátila, viděla na něm zcela jasné stopy po kopýtkách horských koz, a to nejen na kapotě, ale také na střešním boxu. Natočila z toho krátké video, v němž se mimo jiné ptala, zda se někomu nepodařilo přistihnout je takříkajíc při činu.

A měla štěstí, dovádění koz skutečně zachytil Michael Ryan, jenž fotografuje divokou přírodu a jenž se v danou chvíli nacházel poblíž. Podařilo se mu natočit, jak se jedna koza prochází po přední kapotě, zatímco ta druhá poskakovala po střešním boxu. Až se nabízí myšlenka, že podobně jako obyvatelům čím dál většího počtu populárních míst v Evropě se turisté přestali líbit také zvířecím obyvatelům coloradských hor.

Videa si všiml i výrobce vozu, tedy automobilka Subaru, který vtipně poukázal na kvalitu svých aut s využitím slovní hříčky se zkratkou GOAT, což angličtině označuje někoho nebo něco nejlepšího v historii (greatest of all time), ale v zápisu malými písmeny to znamená právě kozu. „Lidé říkají, že jsme GOAT, ale toto nás tedy nenapadlo,“ napsala firma na sociálních sítích.

A svou troškou k tomuto příběhu přispěli i coloradští ochránci přírody a správci národního parku. Ti připomněli, že horské kozy se zvládají pohybovat v náročném horském terénu. Díky měkčím částem kopyt se dobře udrží i na prudkých skalnatých svazích, takže nějaké zaparkované auto pro ně nepředstavovalo sebemenší problém.

Spor na Českokrumlovsku: Kozy si oblíbily střechu sousedů

Koktejl

Výběr článků

Načítám