Hlavní obsah

Turista si ve švýcarském supermarketu vzal tašku v domnění, že je zdarma. Dostal pokutu přes pět tisíc

Dvě stě švýcarských franků (5390 Kč) pokuty dostal brazilský turista v Ženevě za to, že si v supermarketu přibral k nákupu papírovou tašku za 40 rappů (10,80 Kč), kterou nezaplatil. Myslel si, že je zdarma, jako je tomu v jeho vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletý Renan de Araujo přijel v minulých dnech do města na břehu Ženevského jezera služebně na konferenci. Šlo vůbec o jeho první cestu do alpské konfederace.

Ve volném čase o víkendu si odskočil do prodejny řetězce Migros, aby si nakoupil švýcarskou čokoládu. U samoobslužné pokladny si vzal také papírovou tašku, do níž zaplacené sladkosti v hodnotě 16,55 franku (446 Kč) vložil, a chystal se prodejnu opustit.

Hned za pokladní zónou ale zákazníka zastavil pracovník ostrahy a požádal jej, aby předložil účtenku. „Nikdo se mě neptal, jestli si přeji také tašku, takže jsem si myslel, že je gratis,“ vysvětlil Araujo.

„Pak mě vzali do nějaké zadní místnosti,“ pokračoval s tím, že musel vyplnit francouzsky tištěný formulář a podepsat souhlas s pokutou ve zmíněné výši za krádež. Zaplatit ji musí do poloviny listopadu a kromě toho dostal dvouletý zákaz vstupu do prodejen řetězce Migros v Ženevě a dalších dvou kantonech, informoval server 20minutes.ch.

„Za pytlík v hodnotě 40 rappů (10,80 Kč), o němž jsem nevěděl, že jej musím také zaplatit. A nesměl jsem si jej ani ponechat,“ rozčiloval se. Argumentoval, že nešlo o úmysl a že v Brazílii jsou tašky v supermarketech zdarma.

„Dali mi najevo, že se o tom nedá vyjednávat a že pokud to nepodepíšu, zavolají policii. Velmi mne to rozčílilo. Bylo to poprvé, co jsem musel něco řešit s bezpečnostními pracovníky,“ pokračoval Araujo.

Protože chtěl celou epizodu co nejrychleji ukončit, formulář podepsal. „Zpětně si říkám, že jsem to asi neměl dělat. Dvě stě franků za 40 rappů, to je šílené! Zvláště když nemám žádnou trestní minulost. Je to zcela nepřiměřené,“ hájil se.

Řetězec ale trvá na svém. „Naše papírové tašky je třeba zaplatit. Cena je na nich uvedena, včetně čárového kódu,“ vysvětlil mluvčí společnosti Migros Tristan Cerf. Pokuta 200 franků platí pro krádeže v obchodech bez ohledu na výši způsobené škody.

Takto ji podle mluvčího stanovilo kantonální státní zastupitelství a není prý v kompetenci řetězce něco měnit. „99,9 procenta naších zákazníků je poctivých a za nákupy řádně platí. Kdo tak nečiní, musí počítat s důsledky. Krádeže se u společnosti Migros nevyplácejí,“ zdůraznil Cerf.

Šestnáctiletý Afghánec ve Švýcarsku přepadl supermarket. Těhotná zákaznice ho natočila

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám