Hlavní obsah

Turista se do alpských skal vydal pouze v pantoflích

Nezodpovědný turista se v bavorských Alpách rozhodl vystoupit na nejvyšší německou horu Zugspitze jen v lehkém oblečení a pantoflích. A neodradilo jej ani to, že se místy musí stoupat po zajištěných cestách na strmých skalních úsecích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejen Češi v Tatrách, ale čím dál častěji i turisté v Alpách dokážou vymyslet neuvěřitelné věci. Jako například jeden muž, který se na nejvyšší horu Německa, 2962 metrů vysokou Zugspitze, vydal jen ve velmi lehkém oděvu a naboso v nazouvacích sandálech.

Záběry z jeho výstupu pořídil zkušený rakouský horský vůdce v místech, kde se navíc nastupuje na zajištěnou cestu v takřka kolmém skalním úseku. První část se tam překonává s pomocí připevněných ocelových lan a pak se leze po žebříku.

Za povšimnutí stojí i skutečnost, že před mužem v sandálech se na stěnu snaží vydrápat i mladá žena, která také vypadá, že se tam ocitla naprosto omylem. Není zřejmé, zda k nim patří i muž před nimi, jenž vypadá jako zkušený horolezec a možná byl jejich horským vůdcem. Ale pokud by to skutečně byla pravda, šlo by o učebnicovou nezodpovědnost, kdyby je na výstup vzal i v jejich absolutně nevyhovující výstroji.

Autor videa to sarkasticky okomentoval v tom smyslu, že jde o nevyšší místo v Německu, kde se dá pořídit materiál na Instagram. „Už mě nepřekvapí nic,“ dodal rezignovaně. Vyjádřil také ironické přesvědčení, že velkou radost by z toho měl jistě i nedávno zesnulý Pit Schubert, jenž byl zakladatelem bezpečnostní komise v rámci Německého alpského klubu a coby vystudovaný inženýr se zasazoval o vývoj a standardizaci horolezeckého vybavení.

Kritikou nešetřila ani žijící legenda svého oboru, italský horolezec Reinhold Messner: „Je to hloupost, tito lidé nejsou skuteční horolezci. Každý by měl zodpovídat za svůj život, a kdyby se něco stalo, tak to odnese horská služba.“

Lehkovážných turistů přibývá

Nezodpovědných turistů v Alpách poslední dobou přibývá. To potvrdil i bavorský ministr sportu Joachim Herrmann, když uvedl, že letos již v bavorských horách zahynulo 35 lidí, přičemž hlavní turistická sezona, natož celý rok, ještě nejsou u konce. Loni v bavorských Alpách přišlo o život celkem 41 lidí.

Deník The Telegraph pak dodává, že podobné případy se množí i v jiných částech Alp. Připomněl loňskou akci v italské části tohoto pohoří, kde se musela horská služba postarat o dva muže a dvě ženy, kteří si do výšky kolem dvou tisíc metrů také vyšli v sandálech a ještě k tomu se psem.

„Museli jsme zachraňovat lidi v sandálech a skupiny, které se během několika hodin dokázaly třikrát ztratit na stejné cestě,“ nastínili tehdy italští záchranáři skutečnost, že se do vysokých hor vydávají i zcela nezkušení turisté.

Horolezec na skalní stěně v Alpách čekal na záchranu celou noc. Přišla v poslední chvíli

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám