Hlavní obsah

Turecko bude odchytávat a utrácet toulavé psy

Turecko bude odchytávat a shromažďovat toulavé psy v útulcích, kde je pak veterináři budou utrácet, pokud se o ně do 30 dnů nenajde zájemce. Předpokládá to zákon, s nímž do parlamentu přišla vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ochránci zvířat protestovali v Ankaře proti zákonu o utrácení toulavých psů.

Článek

V pondělí poslanci schválili klíčový ze 17 článků novely příslušné normy. Změna je velmi kontroverzní a protestují proti ní nejen ochránci zvířat, ale i opozice.

Novela podle agentury AFP také předpokládá, že úřady budou moci utrácet psy s „negativním nekontrolovatelným chováním nebo nevyléčitelnou nemocí“. „Náš lid si přeje bezpečné ulice,“ prohlásil Erdogan, jehož strana má se spojenci ve sněmovně absolutní většinu a přijetí nové úpravy jako celku je tak velmi pravděpodobné.

Vláda nové nařízení hájí nárůstem počtu útoků toulavých psů a případů vztekliny. Podle Erdogana žijí po celém Turecku čtyři miliony takových zvířat.

Toulavý pes v Indii roztrhal tři hodiny starého novorozence

Svět

Opozice, která vede městská zastupitelstva v Ankaře a Istanbulu, ale prohlásila, že se zákonem řídit nebude, jestliže bude schválen. Starostům, jež budou normu bojkotovat, pohrozila vláda vězením, napsal list Libération.

V neděli opoziční poslanci protestovali v parlamentu proti vládnímu záměru tím, že si nasadili bílé rukavice namočené v červené barvě symbolizující krev. „V této zemi je velmi těžké žít jak pro lidi, tak pro zvířata,“ prohlásil Deniz Yücel, mluvčí opoziční Republikánské lidové strany (CHP).

„Kastrujte, očkujte, ale udržujte naživu,“ skandovali demonstranti minulý týden před budovou sněmovny.

Účastníci parlamentní debaty připomněli, že kampaň proti toulavým psům už svého času vedla Osmanská říše. V roce 1910 byly v Istanbulu odchyceny desítky tisíc těchto zvířat a převezeny na opuštěný „prokletý ostrov“ v Marmarském moři. Tam se psi navzájem hlady požrali nebo zemřeli hlady a žízní.

Urvané nárazníky a blatníky. Toulaví psi způsobili v autosalonu milionové škody

Koktejl
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám