Hlavní obsah

Trumpovi stoupenci si ze solidarity s exprezidentem lepí na pravé ucho obvaz

Příznivci Donalda Trumpa projevují podporu bývalému americkému prezidentovi také tím, že si zalepují ucho obvazem. Reagují na to, jak Trump v pondělí, dva dny po nezdařeném pokusu o atentát, vstoupil za bouřlivého jásotu s náplastí na pravém uchu do haly v Milwaukee ve státě Wisconsin, kde se chýlí ke konci nominační sjezd republikánů.

Trumpovi příznivci chodí na mítinky se zalepeným uchem.Video: AP

Článek

„Byla to tragédie. Nikdy se to nemělo stát. Chceme, aby věděl, že to prožíváme s ním, že jej ctíme a respektujeme,“ řekl k atentátu delegát sjezdu ze státu Arizona Ray Michaels.

„Stojíme za ním. Jsme v tom s ním a chceme ukázat naši solidaritu. Prezidente Trumpe, nejste sám. A my v Arizoně vás milujeme a podporujeme,“ dodal podle agentury AP.

Foto: Reuters, Reuters

Koláž fotografií Donalda Trumpa a jeho fanoušků na republikánském sjezdu, kde si v solidaritě s ním ovázali ucho, 18. července 2024

Foto: Mike Stewart, ČTK/AP

Příznivec Donalda Trumpa míří na republikánský sjezd v Milwaukee

Další delegátka Stacey Goodmanová, rovněž z Arizony, vysvětlila, že si ucho zalepil nejprve jeden účastník shromáždění a poté jej ostatní začali kopírovat, včetně jí samotné. „Nosím obvaz na pravém uchu, abych vyjádřila solidaritu s prezidentem Trumpem. A jak sem přicházejí další, roste počet těch, kteří si náplast nalepují také,“ dodala.

Trump se stal na sobotním předvolebním mítinku ve městě Butler v Pensylvánii terčem atentátníka, který jej trefil do pravého ucha. Útočníka, který zřejmě vypálil několikrát a zabil jednoho z diváků, poté zlikvidovala ochranná služba.

Republikánský sjezd v Milwaukee ve čtvrtek končí. Na jeho závěr by měl v noci na pátek evropského času promluvit Trump, jehož nominaci pro podzimní prezidentské volby schválili delegáti už v pondělí.

Zalepené pravé ucho se zřejmě stane dalším gestem na podporu Trumpa ve vrcholící kampani před volbou hlavy státu, která se uskuteční v úterý 5. listopadu.

Ikonickou se stala už fotografie postřeleného exprezidenta se zdviženou zaťatou pěstí ve chvíli, kdy jej ochranka v Butleru vyváděla z pódia bezprostředně po atentátu. Obchodníci snímek okamžitě využili k tomu, aby jej natiskli na trička, a ta prodávali.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Trumpův příznivec s americkou vlajkou za uchem

Už se prodávají trička s fotkami z atentátu na Trumpa

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám