Hlavní obsah

Trojice buvolů chystá u Pouzdřan pastviště pro husy

Pouzdřany

Až zase na zimu dorazí početná hejna husí na zimoviště, kterým je prostřední novomlýnská nádrž, potkají se při cestách na pastvu s novými spolubydlícími. Lokalita, zvaná právě Husí pastviště, nedaleko Pouzdřan je nyní domovem i trojice vodních buvolů.

Vypouštění vodních buvolů do prostor prostřední novomlýnské nádrže, kde mají spásat porostyVideo: Milan Vojtek, Novinky

Článek

Skot dorazil ve středu dopoledne z původního domova, buvolí farmy v mírovické části Ohaře. V obci na Písecku se jejich chovu věnují. Tři buvolice z jejich chovu dostaly na jižní Moravě nový domov i proto, že se jim nepodařilo zabřeznout a nedaly chovatelům mladé. Teď budou žít v prostředí mokřadů a tůní mezí hrází jezera a otevřenou vodní hladinou. Zatím do konce roku 2029, pokud bude experiment úspěšný, možná i trvale.

„Náš projekt je naplánovaný do konce roku 2029 s udržitelností dalších deset let. Budeme se snažit, aby tu buvoli byli trvale. Pobývat budou celoročně venku, podmínky pro život zde mají dostatečné. Od jara do zimy mají na pastvě co jíst. Zimy bývají vesměs mírné, a pokud bude tuhá zima, budeme je přikrmovat,“ uvedla vedoucí skupiny Envirop, řešící projekt obnovy území u jezera Marie Kotasová-Adámková.

Mají obnovit slanisko

Důvodem vypuštění trojice buvolů je degradace prostředí. Vypásání porostů má postup zvrátit tak, aby znovu ožilo původní slanisko s porosty a chráněnými živočichy. A také aby se zarůstající džungle znovu proměnila v pastviště pro divoké husy.

Hlídky v Mladé Boleslavi střeží unikátní kolonii syslů. Ti se nechají krmit i pohladit

Koktejl

„Tři buvolí krávy tady mají revitalizovat lokalitu zarůstající invazivními a expanzivními druhy rostlin, které se nekontrolovaně šíří. To ohrožuje vzácné druhy živočichů, prostředí se stává nehostinné pro druhy, které tu chceme mít,“ vysvětlila vedoucí projektu s tím, že buvoli, na rozdíl od jiného dobytka, jsou schopni vegetovat i v podmáčeném terénu.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Příjezd buvolů do nového domova

Nejsou vybíraví

„Je to neselektivní spásač, bude likvidovat všechny druhy porostů. V mokřadech na Slovensku a v Maďarsku už s nimi mají dobré zkušenosti, jejich pomocí se na místech vypuštění krásně rozvinula původní mokřadní vegetace,“ řekl Gašpar Čamlík z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické, partnera projektu, od kterého si ornitologové slibují obnovu původního biotopu pro divoké husy.

Buvoly spasené plochy jsou ideálním pastvištěm pro husy. „Pokud bude způsob péče fungovat, plánujeme, že by tu byli buvoli dlouhodobě,“ řekl Čamlík. Výsledek práce buvolů bude viditelný za pár týdnů. Tři kusy dobytka mají k dispozici plochu 5,5 hektaru.

Vodní buvol, ostatně podobně jako krávy, je původně obyvatelem asijského kontinentu. V Evropě byl už ale před tisíciletími domestikován. „Buvoly chovali už staří Římané,“ připomněl Čamlík. U nás žijí už ve dvou chráněných územích v Čechách, Pouzdřany jsou pak prvním místem vypuštění na Moravě.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Buvoli zkoumají nové prostředí

Královédvorský Safari park poslal do Afriky už přes stovku zvířat

Koktejl

Výběr článků

Načítám