Hlavní obsah

Trochu syčela. Na Kanaďana vyběhla z vlastní garáže naštvaná medvědice

Coquitlam

Alex Gold z Kanadského města Coquitlam zažil velmi nepříjemnou situaci, když na něj z jeho vlastní garáže vystartovala popuzená medvědice. Zachoval však chladnou hlavu a hrozící nebezpečí zažehnal klaksonem v autě.

Foto: Arco Images GmbH / Alamy, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kanaďan Alex Gold žije ve městě Coquitlam, které leží na severovýchodním okraji aglomerace Vancouveru, kde se medvědi čas od času potulují. Jenže na konci září zašla jedna medvědice o notný kus dál, než bývá v těchto končinách běžné. A to doslova.

Když se totiž Alex vrátil domů, nechal auto stát před otevřenou garáží a začal nosit nákupy do domu. Když však byl uvnitř, vběhl mu do garáže nezvaný host. „Vrátil jsem se k autu a narazil na medvědici. Trochu syčela,“ popsal kanálu CTV News, že zvíře nebylo zrovna v té nejlepší náladě. S sebou měla totiž mládě.

Ze záznamů bezpečnostních kamer je vidět, že medvědice dokonce naznačila útok, ale Alex neztratil hlavu. Začal pomalu ustupovat a pokusil se zvíře odehnat hlasitými zvuky. Nakonec se mu podařilo dostat se do auta a medvědí mámu i s jejím mládětem zaplašit pomocí klaksonu.

Podle Lisy Lopezové z neziskové organizace WildSafeBC zde jsou dva hlavní důvody, proč byla medvědice tak podrážděná. Tím prvním byla skutečnost, že se dostala do stísněného prostoru garáže, kde se zejména po příchodu Alexe vůbec necítila komfortně, a tím druhým samozřejmě snaha ochránit mládě.

Lopezová však také dodala, že Alex se v dané situaci zachoval naprosto učebnicově, zejména když ustupoval pomalu. „Důležité je nezačít utíkat, protože pak se situace může posunout do vztahu mezi predátorem a jeho kořistí.

Blafovací útok

Také poznamenala, že medvědice provedla takzvaný blafovací útok. Jeho cílem totiž není na rušivý element přímo fyzicky zaútočit, ale pouze jej zastrašit a donutit k ústupu. To je podle Lopezové zřejmé z toho, že se medvědice těsně před Alexem zastavila.

Alexovo video nasbíralo na sociální síti Instagram přes 22 tisíc komentářů, mezi nimiž se objevil i vtipálek, jenž tvrdil, že by si s medvědicí poradil ještě mnohem lépe. „Zahnal bych ji smradem svých špinavých spodků,“ dodal na vysvětlenou.

Medvěda v Coloradu přilákal popcorn, k chlapci se přiblížil na pár centimetrů

Koktejl

Výběr článků

Načítám