Hlavní obsah

Titanic chátrá rychleji, z vraku odpadl kus ikonického zábradlí

Z přídi vraku zaoceánského parníku Titanic se odlomil kus ikonického zábradlí, které činí legendární plavidlo na dně Atlantského oceánu na fotografiích okamžitě rozpoznatelným. Prokázaly to snímky z letní expedice, kterou podnikla společnost RMS Titanic.

Výzkumníci pořídili snímky ikonického zábradlí, ztracené bronzové sošky a dalších objektů z TitanikuVideo: RMS Titanic inc., AP

Článek

Maketa zábradlí se stala rekvizitou pro slavnou romantickou scénu ve filmu Titanic z roku 1997, při níž na špici plavidla stojí v objetí pasažéři Jack a Rose, ztělesnění Kate Winsletovou a Leonardem di Capriem.

Fotografie a videa z nejnovějších ponorů zachycují nasvícenou příď vraku vystupující z temnoty hlubin Atlantiku, avšak bez kusu zábradlí na levé straně. Bariéra se tam v délce 4,5 metru vlivem koroze a mikrobů odlomila a spadla na dno oceánu.

Titanic chátrá rychleji, z vraku odpadl kus ikonického zábradlí

„Příď Titaniku je prostě ikonická, pronikla i do pop kultury,“ řekla BBC ředitelka sbírek RMS Titanic Tomasina Rayová v narážce na ústřední melodii zmíněného filmu, píseň My Heart Will Go On v podání Céline Dionové.

Foto: Profimedia.cz

Slavná scéna z filmu Titanic s Kate Winsletovou a Leonardem di Capriem

„Právě to vám přijde na mysl, když přemýšlíte o ztroskotání (Titaniku). Ale teď už to (zábradlí) tak nevypadá,“ dodala Rayová.

Podle ní je to další připomínka skutečnosti, že vrak Titaniku se každým dnem rozpadá. „Lidé se neustále ptají, jak dlouho tam ještě bude. Nevíme, ale v reálném čase to sledujeme,“ uvedla dále Rayová.

Zlaté hodinky nejbohatšího pasažéra Titaniku se prodaly za 35 milionů

Koktejl

Výzkumníci z RMS Titanic se domnívají, že zábradlí upadlo z přídě někdy v posledních dvou letech. Na snímcích z roku 2022, které pořídili dokumentaristé jiné společnosti, je totiž zábradlí ještě vcelku, i když se už začínalo bortit. „V určitém okamžiku kov povolil a odpadlo to,“ vysvětlila Rayová.

Podle RMS Titanic expedice také odhalila „nespočet“ artefaktů, které chce společnost nechat vyzvednout v budoucích misích. Jeden z nich badatele obzvlášť potěšil - přibližně 60centimetrová bronzová soška římské bohyně Diany, která stávala na krbové římse v salonku první třídy.

„Bylo to jako najít jehlu v kupce sena,“ řekl podle serveru Daily Mail výzkumník James Penca. „Salonek první třídy byla nejkrásnější a neuvěřitelně do detailu propracovaná místnost. Jejím středobodem byla soška Diany,“ dodal.

Luxusní parník Titanic, který byl při spuštění na vodu prezentován jako nepotopitelný, narazil na ledovec a šel ke dnu hned na své první plavbě z jihoanglického Southamptonu do New Yorku v dubnu 1912. Zemřelo asi 1500 z více než 2200 lidí na palubě.

V roce 1985 byl vrak nalezen jihovýchodně od kanadské provincie Newfoundland v hloubce kolem 3800 metrů.

Nejstarší muž světa oslavil 112. narozeniny. Nevzrušuje mě to, sdělil

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám