Hlavní obsah

Tisíce zrzků a zrzek se sjely na festival do Nizozemska

Minulý víkend se v Nizozemsku sešly tisíce lidí, aby oslavily své rudé vlasy, které jsou nejvzácnější barvou vlasů v populaci. Festival Redhead Days se koná každý rok v jižním městě Tilburg.

Tisíce zrzků a zrzek se sjely na festival do Nizozemska Video: AP

Článek

Podle organizátorů se třídenního festivalu zúčastnilo více než 10 000 lidí z více než půl tuctu zemí, kteří se přihlásili na focení a účastnili se nejrůznějších workshopů.

„Myslím, že je to oslava naší barvy vlasů a toho, že jsme jiní, protože ve skutečnosti nepotkáte tolik lidí se zrzavými vlasy. Ve Švédsku to není tak běžné. Takže je opravdu zvláštní být na místě, kde mají všichni lidé zrzavé vlasy. Můžete se společně ztotožnit s různými věcmi,“ hodnotila festival švédská studentka.

Akci obvykle uzavírá skupinová fotografie, která se v roce 2013 zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako největší shromáždění lidí s přírodně zrzavými vlasy, když se na fotografii objevilo 1672 zrzků a zrzek.

Zrzaví lidé tvoří 1-2 procenta světové populace. Nejvíce se jich nachází mezi Iry, Skoty a dále v severních evropských zemích.

Festival vznikl úplnou náhodou, když jeho současný ředitel Bart Rouwenhorst v roce 2005 připravoval výstavu, na kterou sháněl 15 zrzavých modelek, kterých se nakonec přihlásilo desetkrát více. Nakonec jim nabídl, aby se sešly k hromadné fotografii. Společné setkání všem přišlo jako obrovská rodinná sešlost a přáli si ho zopakovat. V následujících letech tak došlo k postupnému rozrůstání festivalu.

I zrzci si zaslouží ochranu, v Británii bojují aktivisté za jejich práva

Koktejl
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám