Hlavní obsah

Téměř pětina skleníkových plynů vzniká kvůli hamburgerům

WASHIGNTON

Že by za globální oteplování mohly hamburgery, uvěří málokterý Američan. Přesto právě jejich národní pochoutka skutečně přispívá výrazně k produkci skleníkových plynů. Organizace pro výživu a zemědělství při OSN vydala zprávu, podle níž 18 procent produkce skleníkových plynů pramení z chovu hovězího dobytka určeného na výrobu hamburgerů.

Článek

Nezanedbatelný podíl na globálním oteplování má podle studie i skleníkový plyn metan, který krávy při žvýkání vylučují z žaludku a střev. Ten je například daleko více agresivní než oxid uhličitý a podstatně tak přispívá ke globálnímu oteplování.

Jídelníček Američanů je prý mnohem větším problémem než celková doprava uvnitř USA. Zpráva obsahuje 408 stran a velmi podrobně analyzuje, odkud skleníkové plyny do atmosféry míří a které lidské činnosti k jejich produkci přispívají nejsilněji.

Zpráva také varuje, že lidstvo nebylo nikdy předtím tolik ohroženo a jedinou šancí na záchranu je omezení produkce CO2 a metanu. A to především změnou amerického jídelníčku, omezením konzumace hovězího a masa vůbec a přesedláním na vegetariánské menu.

Zpráva také varuje, že lidstvo nebylo nikdy předtím tolik ohroženo a jedinou šancí na záchranu je omezení produkce CO2 a metanu. A to především změnou amerického jídelníčku, omezením konzumace hovězího a masa vůbec a přesedláním na vegetariánské menu.

Zpráva také varuje, že lidstvo nebylo nikdy předtím tolik ohroženo a jedinou šancí na záchranu je omezení produkce CO2 a metanu. A to především změnou amerického jídelníčku, omezením konzumace hovězího a masa vůbec a přesedláním na vegetariánské menu. Pokud by se to podařilo globálně, problém oteplování planety by se údajně o pětinu zmenšil.

Zpráva také varuje, že lidstvo nebylo nikdy předtím tolik ohroženo a jedinou šancí na záchranu je omezení produkce CO2 a metanu. A to především změnou amerického jídelníčku, omezením konzumace hovězího a masa vůbec a přesedláním na vegetariánské menu. Pokud by se to podařilo globálně, problém oteplování planety by se údajně o pětinu zmenšil.

Jenže konzumace hamburgerů neohrožuje jen přírodu, ale i člověka samotného. Smažené karbanátky jsou totiž značně nezdravým pokrmem zvyšujícím cholesterol v krvi, způsobujícím choroby srdce, vysoký krevní tlak, obezitu, diabetes, nemoci ledvin a může dokonce vyvolat některé typy rakoviny.

Související články

Americká kuchyně a její vhodnost pro děti

Americká kuchyně je u nás nechvalně známá v podobě různých fast-foodových restaurací a stánků s hamburgery. Určitě není náhoda, že Američané patří mezi...

Výběr článků

Načítám