Hlavní obsah

Tátu čápa přejel vlak, po mláďatech pátrali záchranáři

Planá

Byla to hra o čas. Ve čtvrtek 16. května pozdě odpoledne si strojvůdce všiml na trati z Plané u Mariánských Lázní do Plzně sraženého čápa. Zvířecí záchranáři ze stanic v Tachově a Plzni následně rozjeli akci s cílem najít mláďata - ta by bez jednoho z rodičů neměla šanci přežít.

Foto: DES OP

Mláďata z hnízda sundali hasiči.

Článek

„Ještě ten den večer jsem přes Kroužkovací stanici Národního muzea Praha rozběhl pátrání po původu uhynulého čapího samce,“ uvedl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

„Z ornitologického kroužku vyplynulo, že jsme jej okroužkovali jako mládě v roce 2018 v Brodu nad Tichou. A naposledy ho kolegové odečetli v roce 2024 jako hnízdícího na funkčním sloupu elektrického vedení v Plané nedaleko Karlína,“ zrekapituloval Makoň.

Foto: DES OP

O čápata pečují v plzeňské záchranné stanici živočichů.

Zbývalo se ujistit, že vytipované hnízdo opravdu obývá neúplný pár, a ani ne čtyřiadvacet hodin od oznámení nálezu směřovali k vrcholu sloupu hasiči. „Sundali pět čerstvě vylíhlých mláďat,“ konstatoval Makoň.

„Máme je na stanici v Plzni pod elektrickou kvočnou a zatím prosperují. Ale znamená to krmení od světla do tmy po dvou hodinách. Pokud vše půjde dobře, pokusíme se je následně přistrčit náhradním rodičům,“ uzavřel Makoň.

Foto: DES OP

Mladí jsou při chuti.

Ztraceného čápa Lumíra našli uvězněného v komíně. Spadl tam po boji

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám