Hlavní obsah

Surfař v nouzi si přivolal pomoc nápisem „help“ v písku

Spektakulární vyprošťovací akci provedli kalifornští záchranáři na odlehlé pláži, kde mezi strmým útesem a silnými vlnami uvázl surfař. Muž na písku poskládal z kamení velký nápis „help“ (pomoc), kterého si naštěstí všiml pilot soukromého vrtulníku a přivolal trosečníkovi asistenci.

Nápis „help“ zachránil kitesurfaři životVideo: @CALFIRECZU, AP

Článek

Příhoda se odehrála tento měsíc na pacifickém pobřeží jižně od Davenportu. Vyznavač tzv. kitesurfingu, při němž se člověk na prkně pohybuje na hladině s využitím tažného draka, se kvůli náhlé změně povětrnostních podmínek dostal do tísně, ale stihl se dostat na břeh.

„Pláž je tam odlehlá a přístup k ní velmi obtížný. Navíc se zvedly vlny a zesílil příliv,“ potvrdili záchranáři.

Ti nejprve zvažovali záchranu od oceánu, ale povětrnostní situace to neumožňovala. Oblast je známá silným větrem, prudkými mořskými proudy a studenou vodou. Proto na místo vyslali helikoptéru, jejíž posádka spustila k surfaři lano a vytáhla jej nad útesy, informovala televize CBS News.

Kolik času surfař na pláži strávil, není jasné. Nepotřeboval žádnou lékařskou pomoc a po vyproštění místo ihned opustil.

Jeden surfař řekl CBS News, že podobná situace může nastat snadno. „Vítr může rychle zesílit, zejména v odpoledních hodinách. A to je přesně okamžik, kdy sem vyráží mnoho kitesurfařů. Někdy ale zajdou příliš daleko a skončí na pláži, která je obklopena strmými útesy,“ řekl.

Dron pomohl ve Španělsku zachránit 14letého chlapce před utopením

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám