Hlavní obsah

Šumperk se na víkend stal městem burgerů

Přes 40 variací burgerů nabídl konzumentům Burger Street festival v Pavlínině dvoře v Šumperku. Burgermakeři z různých měst včetně nejoblíbenějších podniků ve městě, které je branou do Jeseníků, jich za pátek a sobotu prodali na tři tisíce. Zatímco návštěvníci byli spokojeni, pořadatelé čekali víc.

Burger Street festival v ŠumperkuVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

„Počítáme s tím, že celkem jich v Šumperku prodáme na pět tisíc. Ve srovnatelných městech se však burgerů prodá okolo osmi tisíc. Účast tady byla nižší. Místních lidí přišlo, jak jsme čekali. Nezareagovalo však okolí, třeba rekreanti z nedalekých resortů, jako jsou Dolní Morava nebo Kouty nad Desnou. Proč, to je otázka. Musíme si to vyhodnotit. Možná je to tím, že v těchto dnech nejen v tomto regionu panují úmorná vedra,“ řekl v neděli Novinkám hlavní pořadatel festivalu Bedřich Snášel.

Foto: Petr Marek

Burger Street festival v Šumperku

Kromě burgerů na akci v Šumperku nechyběly ani tradiční hranolky včetně oblíbených domácích i podle belgické receptury, ani sladké, třeba vafle nebo makronky vyrobené z mandlové mouky pro lidi s alergií na lepek.

V Šumperku se festival uskutečnil vůbec poprvé. „Snažili jsem se tedy představit se tady v co nejlepším světle. I proto Šumperáci od nás dostali jedinečný burger na míru, když mohli na stránkách facebookové události navrhovat typické ingredience, které by měl obsahovat,“ vysvětlil moderátor Vojtěch Mistr.

Šumperský burger vymysleli burgermakeři z Dolních Počernic. „Lidé si v hlasování přáli mít v něm v nějaké podobě tvarůžek. Řekli jsme si, že s naším trhaným masem z žeber, smaženou cibulkou, ledovým salátem a nakládanou okurkou, by mohl ladit. Tvarůžky jsme rozmixovali, přidali pivo, zahustili to smetanou – a takto vznikla podle mě geniální omáčka,“ popsal Pavel Čaněk, který tento burger s patřičným výkladem připravil před zraky návštěvníků.

Zdarma ho pak dostal v sobotu školák ze Šumperka. „Je to bomba. Perfektní je hlavně maso, ale i omáčka je skvělá,“ rozplýval si při konzumaci a vzápětí rychle zmizel v „davu“.

Spokojeni jako on byli i další návštěvníci, především ti ze Šumperka si pochvalovali, že festival zavítal „konečně“ i do jejich města.

„Paráda, je to úžasná akce pro lidi, co se rádi dobře nají. A nemusíme na ni jezdit až do Olomouce, kam jsme to měli dosud nejblíž. Myslím, že se to tady ujme,“ řekl Novinkám v sobotu například Petr Novák, který s přítelkyní zrovna konzumoval svůj první burger. „Budeme si dávat do nosu tak dlouho, dokud na to bude,“ prozradil vzápětí se smíchem.

Foto: Petr Marek

Burger Street festival v Šumperku

Michal František řekl, že stejný festival v minulosti navštívil už i v Praze a Olomouci. „Na každém z těch míst to odpovídalo velikosti toho či onoho města. Na Šumperk moc dobré. Jsem tady s rodinou, ochutnali jsme už tři burgery a všechny byly vynikající,“ dodal František.

Foto: Petr Marek

Burger Street festival v Šumperku

Z Červené Vody, tedy z Pardubického kraje, přijel Honza Brzák taktéž s rodinou a také přáteli.

„Všechno je tady chutné, výborné. Dva burgery a belgické hranolky už mám za sebou. Teď se chystám na třetí a tím asi skončím. Víc do sebe nedostanu. Škoda, že se nedá ochutnat všechno. No nic, přijedeme i příští rok a zkusíme zase jiné druhy,“ řekl Novinkám. „Je to tu fakt moc fajn. Jen místa k sezení by mohlo být více,“ dodala jeho partnerka.

Burger festival v Ostravě pokračuje i v neděli

Vaše zprávy
Související témata:
Burger Street Festival

Výběr článků

Načítám