Hlavní obsah

Strojaři z opavského Ostroje mají vlastní včely. Kromě svařenců a výkovků budou mít i med

Opava

Na neobvyklou produkci se těší opavská strojírenská firma Ostroj. V rámci ekologických projektů vsadila na včely, které začala chovat ve svém areálu na Těšínské ulici. Očekává, že ročně sesbírá 20 až 50 kilogramů medu, který využije jako drobnou pozornost pro zákazníky a obchodní partnery.

Foto: Ostroj

Opavská strojírenská firma Ostroj si pořídila včely, jejich med chce dávat coby prezenty

Článek

„Dlouhodobě se snažíme kultivovat i nevýrobní prostory areálu a včelstvo je pro nás další možností, jak toho dosáhnout. Včely jsou také skvělým indikátorem stavu životního prostředí, o které se snažíme dlouhodobě pečovat,“ poukázal Vojtěch Trochta, člen správní rady Ostroje, duchovní otec projektu a dlouholetý včelař.

Péči o včely si vzal ve firmě na starost zkušený včelmistr. Ve včelích úlech, které jsou umístěné v klidné části výrobního areálu pod lipami vedle samočisticího jezírka, jež slouží také jako požární nádrž, je pět včelstev. Jde o mírný kmen včely medonosné kraňského typu, z důvodu zakládání nové včelnice má každé včelstvo i jiný původ královen.

Foto: Ostroj

Opavská strojírenská firma Ostroj si pořídila včely, jejich med chce dávat coby prezenty

V areálu je široká škála květů

„Včely létají do vzdálenosti přibližně pět kilometrů od úlu a v areálu a jeho okolí mají k dispozici širokou škálu kvetoucích rostlin,“ řekl firemní včelmistr František Borový s tím, že kromě lip jsou v okolí zahrádkářské osady, zemědělské polnosti, parky i lesy. „Takže včely mají dostatek potravy pro produkci medu,“ ujistil.

Strojírenský Ostroj Opava vyrábí například opracované lakované svařence, hydraulické a tiskařské válce, galvanické zinkování, tvrdé chromování, přesné obráběné dílce, ocelové zápustkové výkovky a stroje pro podzemní stavitelství a hlubinnou těžbu. Firma zaměstnává zhruba 800 lidí.

Z domu se stal obří úl. Ze stěn prosakoval med, ve stropu byly včelí plástve

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám