Hlavní obsah

Vyděšená mláďata výrů ohrožovala stoupající voda v lomu. Záchranáři k nim museli doplavat

Blatná

„Pár centimetrů nad hladinou v lomu na Blatensku jsou uvězněna dvě mláďata výrů a po nočních přívalech dešťů voda stále stoupá.“ Tak zněl nedělní telefonát, který dostali ochránci zvířat ze záchranné stanice živočichů v jihočeském Makově. Ti na nic nečekali a vyrazili mláďata ze smrtící pasti zachránit.

Záchrana výrůVideo: Libor Šejna, Novinky

Článek

Dvě vyděšená mláďata výrů seděla v malém otvoru ve skále, který zaplavovala voda z lomu. Víkendové přívalové deště totiž zvedly hladinu o několik centimetrů a mláďata se odtud nemohla dostat.

„Do záchranné stanice volali lidé, kteří se tam procházeli a mláďat si všimli. S kolegyní jsme okamžitě vyjeli na místo. K výrům jsme museli doplavat, bylo to asi 100 metrů. Nejhorší bylo to, že si nebylo pořádně kam stoupnout, pod námi byla více jak desetimetrová hloubka, takže jsme dost dlouho šlapali vodu, byl to fakt mazec,“ popsal akci Libor Šejna ze Záchranné stanice živočichů Makov.

Foto: Libor Šejna

Libor Šejna při záchraně výrů

Jednoduché nebylo ani mláďata pochytat. „Chytit je najednou a udržet je nám chvíli trvalo, protože mláďata se samozřejmě bránila. Nahoře na skále byly další kolegyně, které nám spustily po laně přepravky. Po krátkém boji jsme je tam nakonec dostali a vytáhli do bezpečí,“ řekl Šejna.

Foto: Libor Šejna

Záchrana výrů byla úspěšná.

Mláďata, kterým je asi dva a půl měsíce mají velmi poškozené peří. „To si zřejmě způsobila tím, že se snažila vyletět, ale ten malý prostor jim to neumožňoval. Proto u nás nějakou dobu zůstanou, pravděpodobně do té doby, než přepeří,“ uvedl Šejna.

Kdyby mláďata ochránci nezachránili, utopila by se. „Rodiče mláďat jsme v okolí nikde nenašli. Mláďata byla dost vyhublá. Do otvoru ve skále se zřejmě dostali tak, že hledali úkryt. Ten byl pro ně ideální do té doby, než začala stoupat voda,“ uzavřel Šejna.

Čapí adopce zachránila přes stovku mláďat. Rodiče nahradil výr i jestřáb

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám