Hlavní obsah

Štěstí bez hranic. Japonec vypěstoval jetelový 63lístek

Teoreticky nejšťastnějším člověkem na světě je v současnosti Jošiharu Watababe z japonského města Nasušiobara. Podařilo se mu totiž vyšlechtit rostlinu jetele s 63četným listem. Pracoval na tom 12 let a bývalý rekord překonal o sedm lístků.

Foto: Guinness World Records

Jošiharu Watababe vyšlechtil jetel s 63četným listem

Článek

Ačkoliv obecným symbolem štěstí je jetelový čtyřlístek, má se za to, že ještě více ho přinese pětilístek, ještě více šestilístek a každý další lístek navíc objem štěstí dále zvyšuje. Ovšem když jde o 63lístek, musí svému nálezci přinést štěstí již prakticky nekonečné.

A vlastně to platí i pro Jošiharu Watanabeho z Nasušiobary, jemuž se tento rekordní kousek podařilo vypěstovat po dvanáctiletém úsilí. Posledních několik let se navíc snažil překonat světový rekord, který od roku 2009 držel jiný Japonec, Šigeo Obara z města Hanamaki. Tomu se podařilo vyšlechtit jetelový 56lístek.

Jošiharu Watanabe začal se šlechtěním rostlin jetele již v roce 2012. „Jetel je běžný, vyskytuje se všude. Takže když jsem někde u rýžových polí nebo v parku našel petilístek, šestilístek, nebo dokonce sedmilístek, vzal jsem si rostlinu domů,“ popsal na své začátky na stránkách organizace Guinness World Records.

„Jsou to dost silné rostliny, takže s nimi nemusíte nic dělat. Prostě jsem je nechal a ony pak jen prospívaly,“ přiznal, že zpočátku nebylo jeho šlechtitelské úsilí kdovíjak intenzivní.

Foto: Guinness World Records

Jošiharu Watababe vyšlechtil jetel s 63četným listem

Ale když po několika letech na své zahradě našel jetel s dvacetičetným listem, začal si pohrávat s myšlenkou, že by mohl překonat světový rekord. Nebylo to úplně snadné, ale postupně začalo lístků přibývat. Přispívala k tomu i skutečnost, že pětačtyřicetiletý šlechtitel nenechal všechno jen na přírodě a přirozených opylovačích, ale sám také ručně opyloval rostliny s největšími počty lístků.

V roce 2020 se tak mohl radovat ze 49lístku a o rok později na zahradě našel dokonce 55lístek, světovému rekordu se tak přiblížil doslova nadosah. Pak se však postup na pár let zastavil a úspěch se dostavil až letos. „Někdy zkrátka počet lístků klesne, a někdy můžete dokonce skončit i s běžným trojlístkem. Víme, že se na vyšších počtech lístků podílí genetika, ale nevíme, jak přesně to funguje,“ nezná odpověď ani sám čerstvý rekordman.

Pravděpodobně si však je vědom, že příval štěstí, které by se na něj nyní mělo valit ze všech stran, by nakonec nemusel zvládnout, a tak se o něj chce podělit i s ostatními: „Říká se, že čtyřlístek přináší štěstí, takže by bylo skvělé, kdyby tento 63lístek přinesl radost i dalším lidem,“ uzavřel Jošiharu Watanabe.

Ďáblův břečťan v kanceláři vyrostl na více než 180 metrů a má vlastního sponzora

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám