Hlavní obsah

Starosta italského městečka chce zhubnout, občané města s ním chodí na svižné vycházky

Starosta města Valdobbiadene na severu Itálie se nově začal s občany setkávat při dlouhých svižných procházkách po kraji. Sedmačtyřicetiletý Luciano Fregonese, který byl letos v červnu starostou zvolen už potřetí, je totiž přesvědčen, že za jeho nadváhu může působení v úřadu spojené se společenskými akcemi a nedostatek volného času na sport.

Foto: Facebook - Luciano Fregonese

Starosta Luciano Fregonese chodí na procházky se spoluobčany.

Článek

Slib zhubnout tak patřil i k heslům jeho předvolební kampaně, napsal deník The Guardian. Fregonese před volbami řekl, že chce zhubnout na 90 kilogramů, tolik totiž vážil při nástupu do úřadu před deseti lety. Teď jich však má 140. Za nadváhu podle něj mohou i dlouhé hodiny za pracovním stolem a nedostatek času najíst se během dne.

„Určitě to byla i otázka lenosti a sedavého způsobu života, ale funkce starosty znamenala, že jsem přestal sportovat a věnovat se fyzické aktivitě. Dalším problémem je, že rád jím a piju, a to i proto, že se tu dobře jí a pije, a tak není snadné dodržovat dietu,“ řekl Fregonese.

Upřesnil, že kvůli pracovním povinnostem nezřídka jedl jen jednou denně, ale vždy až pozdě večer. „Ale nebyla to jen otázka vzhledu. Po čase jsem začal cítit, že nejsem ve formě, dělalo mi potíže chodit a dýchat, bolela mě kolena a záda. Je mi 47 let, takže je třeba se svému tělu již trochu věnovat. Jinak jsem naštěstí zdravý,“ dodal.

Obézní Britka shodila za rok polovinu váhy poté, co ji letuška zostudila při návratu z dovolené

Koktejl

Po volbách se na zdi ve městě objevil nápis, který by šlo volně přeložit jako tlusťoch. Starosta říká, že ho to nenaštvalo, ale přimělo ho to přejít od slibu k činu. Když mu kamarád nabídl společné procházky v úterý večer, kdy měl starosta pravidelná setkání s občany, rozhodl se spojit tyto dvě činnosti dohromady.

Procházka měří 5,5 kilometru a má převýšení 250 metrů. Před pár týdny na první z nich přišlo 45 lidí, o týden později jich bylo 113 a minulý týdnem už jich bylo 215 a k tomu 12 psů, popisuje nárůst zájmu Fregonese.

„Lidé přicházejí, aby mě podpořili v mé snaze zhubnout, asi desetina jich tento čas využije ke kladení dotazů. Většina se přijde projít a popovídat si s ostatními. Jsou pro mě velkou motivací, sám bych nechodil, nebavilo by mě to a jsem lenoch,“ přiznává starosta s tím, že jednou by trasu mohl dokonce i běhat.

Valdobbiadene má přibližně 10 tisíc obyvatel a leží v srdci kopcovitého regionu Benátska. Oblast je vyhlášená produkcí šumivého vína prosecco, které je méně kalorické než bílé víno.

Francouzský starosta zakázal, aby na území jeho obce padal sníh

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám