Hlavní obsah

Stařenka má miminko. U plzeňských zubrů je všechno možné

Plzeň

Je to tak trochu, jako by si osmdesátiletá bábinka pořídila miminko. V plzeňské zoologické zahradě se Radbuze, tamní samici zubra evropského, před pár dny narodil zdravý potomek. Radbuze je přitom už téměř devatenáct let.

Foto: Martin Vobruba

Radbuza (vpravo u mláděte) si na stará kolena pořídila dalšího potomka

Článek

„Vzhledem k tomu, že se zubři v lidské péči dožívají průměrně dvaceti, je toto mládě opravdovou raritou,“ upozornila zooložka Miroslava Palacká.

Radbuza tak už v Plzni přivedla na svět celkem devět potomků, a zřejmě si na stará kolena potrpí na zajíčky - otcem se stal, a to vůbec poprvé, teprve čtyřletý Omar. „Dovezli jsme si jej z Olomouce,“ připomněla Palacká.

Plzeňská zoo chová zubry od roku 1997. „Původnímu páru Cvarce a Cvukovi, pocházejícímu z chomutovského zooparku, se u nás narodilo šest mláďat,“ podotkla Palacká. „Cvarka se u nás dožila požehnaného věku dvaceti pěti let. Poslední mládě měla ve dvanácti. A Cvuka nahradil v roce 2014 samec Arbo, narozený v holandském Amsterodamu,“ doplnila.

Foto: Kateřina Misíková

Matka „seniorka“, ale před pár dny narozený synek prosperuje

Šestiletou Radbuzu do Plzně přivezli už jako březí ze soukromé obory v Měříně. Právě s Arbem, který náhle uhynul v osmnácti letech, měla následně sedm mláďat. „Dvě z nich, samec Ony a samice Onica se úspěšně zapojili do reintrodukčního projektu na území Velkého Kavkazu v Ázerbajdžánu,“ upozornila Palacká.

Plzeňské stádo má nyní pět členů - tvoří jej Radbuza, její dvě dcery Onara a Onelina, samec Omar a čerstvě narozený sameček.

Podobný klenot jako panda. V Plzni se narodil pozoruhodný kamzík

Koktejl

Výběr článků

Načítám