Článek
Mezi nejpopulárnější národní kuchyně patří v současnosti i ta mexická. Je známá po celém světě v mnoha různých variantách, ale přesto o některých pokrmech pravděpodobně nevědí ani již dost velcí znalci. Jedním z příkladů může být například krysí maso.
Zájemci o tuto exotiku, která v našich končinách každému přinejmenším nadzvedne obočí, by tedy měli zamířit do města San Luis Potosí v centrálním Mexiku, konkrétně na tržiště Mercado República, kde provozuje svůj stánek José Remedios Hernández, zvaný Camilo.
The only shop in Mexico that sells rat soup by - https://t.co/oxANA67aNW pic.twitter.com/vsK71uHYGj
— ABC Express (@abcexpresspk) May 1, 2024
Tam prodává syrové krysí maso, ale také z něj připravuje a servíruje vývar s různými druhy zeleniny a koření. Sama o sobě tato polévka nevypadá nijak zvláštně, ale z každé misky vykukuje i jedno zvíře uvařené vcelku, což už je naopak pohled pro zdatné a otrlé. Jedna porce stojí 100 pesos, tedy v přepočtu zhruba 140 korun, zatímco syrová krysa k domácí přípravě pak vyjde na 90 pesos (zhruba 125 korun).
Ovšem ačkoliv to může vypadat jako nechutná honba za senzací nebo třeba odraz stavu mexické prosperity, ve skutečnosti jde o starou, ale již téměř vymizelou tradici. Krysí maso se totiž v minulosti v oblasti San Luis Potosí konzumovalo vcelku běžně a vedle specifické chuti se mu připisují i léčivé účinky. Údajně prospívá lidem trpícím cukrovkou, chudokrevností, nebo dokonce rakovinou, protože má vysoké výživové hodnoty, a tak posiluje organismus a zároveň zvyšuje chuť k jídlu.
#SLP CALDO DE RATA EN EL MERCADO REPÚBLICA, EL CALDO MILAGROSO En el interior del Mercado "La República”, se puede...
Posted by Huasteca Potosina El Paraiso Perfecto on Friday, April 19, 2024
Navzdory tomu je však Camilův stánek poslední. Funguje již 52 let a jeho majitel jej chce provozovat i nadále, protože to bere nejen jako jistou povinnost vůči mamince, jež stánek provozovala dosud, ale nedávno zemřela. Jde také o udržení místní tradice, která již téměř vymizela.
Majitel stánku s netradičním sortimentem si ovšem vzpomíná, že kdysi byly na tržišti desítky prodejců krysího masa, jenže v průběhu času všichni postupně odešli do důchodu, nebo zemřeli, a tak je Camilo poslední, kdo tuto lokální pochoutku prodává a servíruje. A zároveň dodává, že zvířata loví ve venkovských oblastech kolem San Luis Potosí, takže rozhodně nejde o žádné kdovíčím kontaminované krysy z městských kanálů.