Hlavní obsah

Španělští „lidoví restaurátoři“ v akci, odnesli to cherubové

Ve Španělsku se objevil další nepovedený pokus o oživení děl uvnitř kostela. Zjevně amatérský restaurátor se tentokrát pustil do andělíčků v kostele ve městě Soria na severu země. Diecéze však má za to, že je všechno vlastně v pořádku.

Foto: X / Soria Patrimonio

Cheruby ve španělském kostele přemaloval amatérský restaurátor.

Článek

Záměr oživit cheruby ve svatostánku Ermita de Nuestra Señora del Mirón ve španělském městě Soria se hrubě nevydařil. Andělíčci po tomto zásahu vypadají možná vyděšeně, možná nebezpečně a možná i nějak úplně jinak, ale v každém případě hodně špatně.

Ve španělském tisku se tato kauza začala ihned přirovnávat ke dvanáct let starému případu, kdy španělská seniorka svépomocí přemalovala fresku Ježíše Krista, jenž se pod jejím štětcem změnil v něco připomínajícího spíše opici.

Foto: Profimedia.cz

Nepovedená renovace fresky od Cecilie Giménezové

„Je to památkově chráněná budova, ale i kdyby nebyla, tak všechny práce na památkách, jako je tato, musí mít alespoň nějaké garance,“ rozčílilo přemalování cherubů společnost Soria Patrimonio (Dědictví Sorie). Práce byly podle této organizace provedeny bez předběžných studií a bez dozoru, takže andělíčci nyní vypadají jako karikatury.

S tím souhlasí také asociace španělských restaurátorů a konzervátorů. „Restaurování, ať už úspěšné, nebo ne, má provádět kvalifikovaný oficiální restaurátor. Ale toto byl útok na kulturní dědictví,“ hřímal prezident této asociace Manuel Espejo, když mluvil s redaktorem serveru The Guardian. Zároveň vyzval španělskou vládu ke změně zákona, protože ochrana památek je v zemi podle něj velice slabá.

Někomu se to líbí

A nepřímo potvrdila i regionální vláda autonomního společenství Kastile a León, na jehož území město Soria leží. Záležitost podle ní nespadá do její kompetence, protože budova z roku 1725 nemá dostatečně vysokou úroveň památkové ochrany.

Naproti tomu místní diecéze je s výsledkem podle všeho vcelku spokojená. „Práce byly provedeny se všemi potřebnými povoleními a výsledek se někomu líbí a někomu ne,“ sdělil k případu její mluvčí.

Šéf profesní asociace restaurátorů Manuel Espejo sice utěšuje sebe i veřejnost, že podobné incidenty jsou naštěstí jen velmi vzácné, ale přesto má Španělsko docela našlápnuto stát se takříkajíc velmocí, co se týče zpackaných oprav historických památek a děl. Vedle zmíněné důchodkyně s „opičím Kristem“ se podobný případ objevil i v roce 2020 a na začátku letošního roku dal zase kněz na Tennerife vymalovat kostel a odnesly to 300 let staré fresky.

Kněz na Tenerife chtěl zkrášlit kostel na Velikonoce, nechal přemalovat 300 let staré fresky

Koktejl

Výběr článků

Načítám