Hlavní obsah

Nepřipravili se na ten hlad. Soutěžící v reality show zabil a snědl chráněného novozélandského ptáka

Soutěžící při natáčení americké reality show o přežití na Novém Zélandu zabil a snědl chráněného ptáka, uvedl server BBC. V pořadu s názvem Race to Survive (Závod o přežití) si účastníci musí většinou lovit vlastní potravu. Na Novém Zélandu se natáčí druhá série této show.

Foto: Profimedia.cz

Chřástal weka na archivním snímku

Článek

Opeřenec chřástal weka již vyhynul na většině území Nového Zélandu, a je tak nyní plně chráněným druhem. Soutěžící, který ptáka snědl, byl i se svými spoluhráči ze soutěže vyloučen.

Spencer „Corry“ Jones věděl o tom, že zabitím a pozřením ptáka porušil pravidla, uvedl server Radio New Zealand s odvoláním na záznamy z natáčení.

Rakouská televize v kulinářské show odvysílala smažení přísně chráněné ryby

Koktejl

Provinilec: Pardon, měl jsem hlad

Na záběru se Jones omlouval, že udělal „naivní“ chybu, a vysvětloval, že se s ostatními členy svého týmu dostatečně „nepřipravili na ten hlad“. „To, co jsem udělal, zneuctilo Nový Zéland. Omlouvám se za to,“ komentoval Jones.

Novozélandské ministerstvo ochrany přírody o situaci uvědomila americká produkční společnost soutěžního pořadu, která se na úřad obrátila hned po incidentu.

Společnost i soutěžící dostali od úřadů jen oficiální písemné varování kvůli „neobvyklé situaci ve skupině“, kterou ovlivnila malátnost či hlad.

„Tak či tak, zabít a zkonzumovat chráněný původní druh je i za těchto okolností neomluvitelné. Produkční společnost obdržela upozornění, aby zajistila, že ona sama i účastníci pořadu budou dodržovat zákonná pravidla,“ uvedl mluvčí ministerstva ochrany přírody Dylan Swain.

Podle stránek ministerstva může být přitom zabití chráněného druhu trestáno až dvouletým vězením či pokutou ve výši do 100 000 novozélandských dolarů (téměř 1,39 milionu Kč).

Mladá Norka snědla svého milovaného koně, chutnal jí

Koktejl

Výběr článků

Načítám