Hlavní obsah

Šlechtické novinky: Svatba se šamanem v Norsku, narození v Jordánsku a úmrtí na Novém Zélandu

Srpen byl v aristokratických kruzích podstatně veselejší než červenec, přestože i tentokrát došlo k několika neradostným událostem. Ale smrt maorského krále a násilné chování norského nevlastního synka dokázaly vyvážit svatba nebo narození malé princezny.

Foto: Profimedia.cz

Norská princezna Märtha Louise si vzala kontroverzního samozvaného šamana Dureka Veretta.

Článek

Norská princezna si vzala šamana

Asi největší srpnová událost ve šlechtických kruzích se stala až na samotném konci měsíce. V sobotu 31. srpna si totiž norská princezna Märtha Louise, jež je dcerou současného norského krále Haralda V. a sestrou korunního prince Haakona, vzala kontroverzního samozvaného šamana Dureka Veretta.

Svatby se kromě členů norské královské rodiny zúčastnili také princové a princezny z Dánska a Nizozemska, nicméně nešlo o takříkajíc „standardní“ královskou svatbu, ale o ryze soukromou záležitost. Přítomných bylo zhruba 350 hostů.

Norská média Dureka Veretta často označují jako podvodníka a na svou stranu si je novopečený manžel nenaklonil ani tím, že na svatbu získali exkluzivní přístup pouze zahraniční novináři z magazínu Hello! a streamovací služby Netflix.

K úlevě mnoha Norů Durek Verett sňatkem s princeznou Märthou Louise nezíská titul prince. Veřejnost jej totiž vnímá jako šarlatána, jenž mimo jiné tvrdí, že onemocnění rakovinou je osobní volbou. V norské princezně ovšem našel duchovně spřízněnou duši, protože i ona sama se mimo jiné prohlašuje za jasnovidku.

V linii nástupnictví je princezna Märtha Louise na čtvrtém místě za svým bratrem Haakonem a jeho dvěma vlastními dětmi, princeznou Ingrid Alexandrou a princem Sverrem Magnusem. Čistě teoreticky by se tak Durek Verett mohl v budoucnu stát manželem norské královny.

Narození v Jordánsku

K té nejradostnější události pak došlo naopak na samém začátku měsíce, když jordánský královský palác 3. srpna oznámil narození vnučky krále Abdaláha a královny Ranii. Rodiči malé princezny jsou korunní princ Husajn a jeho manželka Rádžva. Prvního dítěte se tento mladý královský pár dočkal zhruba rok a dva měsíce po loňské svatbě.

Foto: Profimedia.cz

Jordánský korunní princ Husajn a jeho manželka Rádžva přivítali na světě dcerku Iman.

Je však dost pravděpodobné, že další potomci v jordánské královské rodině na sebe nenechají příliš dlouho čekat, protože podle tamější tradice mohou na trůn usednout pouze muži. K nějakým vážnějším obavám však není důvod, protože korunní princ Husajn má vedle dvou sester také mladšího bratra. Mužská nástupnická linie tedy není v bezprostředním nebezpečí.

Dcerka dostala jméno Iman, které je v královské rodině dost populární. Jmenuje se tak i sestra současného korunního prince a také jeho teta, která je takzvanou polorodou sestrou současného krále Abdaláha, protože mají stejného otce, bývalého krále Husajna, ale různé matky.

Harry a Meghan kolumbijské děti nenadchli

A jednou z nejpodivnějších šlechtických událostí byla cesta prince Harryho a jeho manželky Meghan do Kolumbie. A to proto, že ačkoliv již před časem rezignovali na povinnosti spojené s životem v britské královské rodině, je zkrátka na světě pořád dost zemí, kde k nim takto stále přistupují. V letošním roce tak například podnikli podobnou cestu do Nigérie.

Do Kolumbie Harry a Meghan přiletěli na pozvání tamější viceprezidentky, a jejich pobyt tak nesl prakticky všechny atributy oficiální státní návštěvy. A to včetně masivních bezpečnostních opatření, což je mimo jiné argument, kterým Harry zdůvodňuje svou nechuť cestovat do Velké Británie. Tam mu totiž ochranu zajištěnou státními bezpečnostními složkami schvalovat nechtějí.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry a jeho manželka Meghan navštívili Kolumbii.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu cestu prezentovali jako primárně charitativní akci jejich nadace, která měla upozornit na nebezpečí číhající v dnešním on-line světě. Zúčastnili se několika akcí, jako byl například afro-kolumbijský festival, přednášek či seminářů a také poznávali historii, tradice i současnost Kolumbie.

Média si však s chutí smlsla především na jejich návštěvě jedné ze státních škol, konkrétně na jednom snímku, na němž žáci vypadají dost znuděně. „Vítězem“ se v tomto ohledu stal chlapec, na něhož vyšlo místo mezi viceprezidentkou a vévodkyní, a nezdálo se, že by to zrovna považoval za životní zážitek.

Na druhou stranu si britští novináři všimli také toho, že ačkoliv byla na této besídce přítomna tlumočnice, Meghan předvedla své jazykové nadání a dokázala komunikovat ve španělštině.

William a Harry se potkali na pohřbu

S obavami o bezpečnost ve Velké Británii to však u Harryho nakonec asi nebude tak zlé, jak sám tvrdí. Ostatně letos se tam již vypravil v rámci aktivit okolo konání Invictus Games, což je sportovní podnik, jejž Harry organizuje pro vojáky, kteří utrpěli zranění při výkonu služby.

Tentokrát přijel na pohřeb strýce Lorda Roberta Fellowese, jenž byl švagrem princezny Diany. Podle britských médií se měl Harry na mši poprvé od korunovace krále Karla III. setkat se svým bratrem princem Williamem, s nímž má v současnosti velmi chladný vztah. Některé zdroje dokonce uvádějí, že spolu bratři vůbec nekomunikují.

Podle britského bulvárního webu The Sun William i Harry dorazili do kostela ve Snettishamu v hrabství Norfolk zcela diskrétně a stejně se chovali po celou dobu mše. Od zdroje, jenž se pohřbu účastnil, se však reportéři dozvěděli, že „se nezdálo, že by spolu jedinkrát promluvili“.

Harry už není nejzlobivější

Svým způsobem nejpodivnější pak je srpnové zjištění, že princ Harry už není tím nejzlobivějším klukem v aristokratických kruzích. A to ani zdaleka. Překonal jej totiž Marius Borg Høiby, jenž je nevlastním synem norského korunního prince Haakona. Potvrdilo se u něj totiž podezření z napadení ženy, což už se nedá označit za „neškodnou klukovinu“ jako v případě některých dřívějších mladických výstřelků prince Harryho.

Foto: Profimedia.cz

Marius Borg Høiby

Sedmadvacetiletý Marius Borg Høiby měl na mladou ženu údajně vyvíjet psychický i fyzický nátlak a vyhrožovat zapálením jejího oblečení. Na místě, kde mělo k incidentu dojít, byl navíc objeven nůž zabodnutý do zdi, jenž však s největší pravděpodobností nebyl použit k útoku. Podle některých informací měl být útočník pod vlivem alkoholu a kokainu.

Norské zdroje uvedly, že oběť byla s Høibym „ve vztahu“, ale její identitu neupřesnily. V této souvislosti se však již před několika týdny objevily spekulace, že Høibyho přítelkyní by měla být influencerka Rebecca Helberg Arntsenová.

V Norsku tato událost způsobila velký poprask a královská rodina má co dělat, aby ji vůbec zvládla a vyšla z ní alespoň s co nejmenšími škodami. Matka útočníka, princezna Mette-Marit tak například předčasně ukončila pobyt na letošní olympiádě v Paříži, kam i s manželem přijela podpořit norské sportovce.

Zemřel maorský král

A nejsmutnější zpráva přišla na konci měsíce z opačného konce světa, když na Novém Zélandu ve věku 69 let zemřel maorký král Tūheitia Pōtatau Te Wherowhero VII. Skonal v nemocnici, kde se zotavoval po operaci srdce, a jen pár dnů po osmnáctém výročí své korunovace.

Foto: Profimedia.cz

Maorský král Tūheitia Pōtatau Te Wherowhero VII. se v roce 2015 setkal s britským princem Chartesem, dnešním britským králem Karlem III.

Institut maorského krále nelze spojovat s klasickou představou monarchie, ale spíše s hnutím původních obyvatel bojujících za svá práva. Titul maorského krále byl ustanoven v polovině devatenáctého století jako jakýsi protipól vládců Velké Británie, která ostrovy s původním maorským obyvatelstvem ve své době kolonizovala.

Tyto tendence ostatně trvají dodnes, protože nejvyšším představitelem Nového Zélandu dodnes formálně zůstává hlava Velké Británie, tedy v současnosti je to král Karel III. Proto také král Tūheitia před několika měsíci vydal pro původní obyvatele významné prohlášení, v němž Maory burcuje, aby se sjednotili proti politice britské koruny.

Při svém posledním veřejném vystoupení král vyzval všechny Novozélanďany, aby přijali maorské tradice, a po volbách v roce 2023 organizoval celonárodní setkání na protest proti navrhovaným opatřením nově zvolené pravicové vlády, která mnozí považovali za omezení maorských práv.

Šlechtické novinky ve znamení sportu a smutných zpráv

Koktejl

Šlechtické novinky: Kate na veřejnosti, kníže v teplákovce nebo vtípky Karla III. s japonským císařem

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám