Hlavní obsah

Šlechtické novinky: Kate po chemoterapii, uříznutá Meghan, očekávání ve Švédsku nebo 16. zásnuby afrického krále

Září se ve šlechtických kruzích neslo ve znamení pozitivních zpráv. Ve Švédsku čekají nový přírůstek do královské rodiny, Maorové si zvolili novou královnu, svazijský král se bude pošestnácté ženit a Kate ukončila chemoterapii. A mluvilo se i o Harrym, když mu jeho rodina popřála poněkud kontroverzní fotografií.

Foto: BACKGRID / Backgrid USA, Profimedia.cz

Vévodkyně z Walesu ukončila chemoterapii.

Článek

Vévodkyně z Walesu ukončila chemoterapii

Na začátku září Kensingtonský palác zveřejnil video, v němž britská princezna Catherine oznámila, že v boji s rakovinou postoupila zase o kus dále, když dokončila chemoterapii. Sklidila za to obrovské množství podpůrných a radostných reakcí od přátel monarchie z celého světa, kteří se nezřídka nezdráhali podělit o své zkušenosti s touto zákeřnou nemocí.

Definitivně vyhráno však ještě není. Podle některých odborníků totiž trvá až pět let, než se dá prohlásit, že léčba byla úspěšná. Sama vévodkyně v tomto duchu uvedla, že je před ní ještě dlouhá cesta k úplnému zotavení a že je potřeba pokračovat den za dnem. Jejím hlavním cílem pro nadcházející období je zůstat „bez rakoviny“, a to ideálně již navždy.

Nedlouho po ukončení chemoterapie se však již znovu pomalu pustila do povinností, které coby manželka následníka britského trůnu má. Nejprve začala pracovat z domova, ale postupně se bude čím dál častěji objevovat i při oficiálních příležitostech na veřejnosti.

První takovou akcí, i když ne zrovna veřejnou, byla pracovní schůzka na hradě Windsor, kde se vévodkyně setkala s lidmi z Centra pro předškolní děti. To je jedna ze složek Královské nadace, jež se zabývá tím, jak různé faktory u malých dětí ovlivňují jejich další vývoj a život ve společnosti.

Že se vše zatím vyvíjí zdárně, naznačil koncem měsíce také bratr vévodkyně z Walesu v rozhovoru s americkými médii, když prozradil, že si jeho sestra vede dobře. „Nepřísluší mi, abych jejím jménem říkal, jak to všechno probíhá, ale má správné podmínky, jaké potřebuje. Ale bude to chtít ještě nějaký čas,“ dodal James Middleton.

Harry se nechce vracet do Velké Británie, dokud se mu William neomluví

Informace ohledně vztahu prince Harryho se zbytkem britské královské rodiny v drtivé většině případů nepocházejí z oficiálních zdrojů – a je to také případ Harryho zářijového prohlášení, o kterém informovala britská média.

Podle lidí z Harryho blízkosti se vévoda ze Sussexu nebrání návratu do Velké Británie, respektive k povinnostem, které k jeho titulu patří. Podmínkou však má být, že se mu nejprve omluví jeho starší bratr, korunní princ William. Není jasné, k čemu konkrétně by se omluva měla vztahovat, ale je zřejmé, že půjde o záležitosti, které Harry popsal v knize Náhradník.

Tam mimo jiné vylíčil, že jej William napadl při sporu týkajícím se Harryho manželky Meghan, a dále si pak stěžoval na to, že se k němu bratr v minulosti choval nadřazeně, povýšenecky a zkrátka celkově špatně. Na druhou stranu prý Harry nebude váhat s pomocí královské rodině, když to bude skutečně potřebovat, což je odkaz především na zdravotní potíže krále Karla III., jehož stejně jako princeznu Catherine postihla rakovina.

Zdroje z Harryho okolí však také tvrdí, a podobně mluví i někteří pozorovatelé britské královské rodiny, že by se Harry do Británie v budoucnu vrátil rád a se svým novým týmem již začal pracovat na tom, aby se tento krok podařil, aniž by vévoda ze Sussexu takříkajíc „ztratil tvář“.

Harry oslavil čtyřicátiny. Královská rodina mu popřála fotkou s odříznutou Meghan

Jistý posun ve vztahu britské královské rodiny vůči princi Harrymu může naznačovat skutečnost, že jak Buckinghamský palác, tedy král Karel III. s chotí Camillou, tak palác Kensingtonský, jejž reprezentují princ William s manželkou Kate, popřály „nezdárnému“ vévodovi ze Sussexu ke čtyřicátým narozeninám, přestože pouze prostřednictvím sociálních sítí.

Velkou pozornost však vzbudila skutečnost, že k tomu obě instituce použily fotku rozesmátého Harryho, která vznikla v roce 2018, když byl společně s manželkou Meghan na návštěvě Irska. Problém spočívá v tom, že na původním snímku vedle Harryho sedí právě i Meghan, zatímco na jeho gratulační verzi chybí. Nebylo přitom potřeba žádných grafických kouzel, pravá část fotky s Meghan byla v grafickém programu jednoduše odříznuta. Fotografická agentura to zdůvodňovala skutečností, že snímek nebyl příliš povedený, protože Meghan na něm byla viditelně rozmazaná.

Překvapivá však byla především skutečnost, že se Harry oficiálního blahopřání vůbec dočkal. Loni se tak totiž nestalo, přičemž královský palác to zdůvodnil tím, že oficiální blahopřání dostávají pouze takzvaně pracující členové královské rodiny, tedy ti, kteří plní povinnosti související s jejich postavením. A to v případě Harryho, jenž se „fláká“ v Kalifornii, v současnosti neplatí.

Britská média začala ihned spekulovat, že by letošní gratulace mohla znamenat vstřícný krok ze strany paláce k vylepšení vztahů s Harrym. Ten zase podle některých expertů učinil vstřícné gesto, když aktuální, nové vydání knihy Náhradník nijak neupravil, nerozšířil ani jej nehodlá veřejně promovat.

Ale jiní odborníci to vidí úplně jinak. Zejména ze strany Williama a Kate je prý blahopřání pouze krokem, jehož cílem má být, aby před veřejností nebyli za ty zlé a špatné. Karel III. pak podle této teorie Harrymu popřál zkrátka jen proto, že je to jeho syn.

Případnému pomalému sbližování a usmíření pak nenasvědčuje ani to, že Harry byl minulý měsíc na pohřbu strýce ze strany své matky, zesnulé princezny Diany, přičemž se s otcem ani nesetkal a při smutečním obřadu seděli s Williamem odděleně a jeden druhého si ani nevšimli.

Švédská princezna Sofia je počtvrté těhotná

Hned na začátku září švédská královská rodina vypustila do světa radostnou novinu, že princezna Sofia, manželka švédského prince Carla Philipa, očekává čtvrtého potomka. Těhotenství podle prohlášení na instagramu probíhá naprosto bezproblémově, takže vévodkyně z Värmlandu zatím nemusí nijak upravovat program plánovaný na nejbližší týdny a měsíce.

Nový člen královské rodiny by měl na svět přijít příští rok, ale královský pár při oznámení zatím ještě neuvedl, zda půjde o prince, nebo princeznu. Zatím mají tři syny: osmiletého Alexandra, sedmiletého Gabriela a tříletého Juliana.

Ale ať už to dopadne jakkoliv, na švédský trůn to nejmladší potomek Carla Philipa a Sofie bude mít hodně daleko. Jeho otec se totiž v roce 1979 sice narodil jako korunní princ, ale již v roce následujícím se ve Švédském království změnila pravidla nástupnictví. Do té doby byl prvním nástupníkem vždy první syn vládnoucího panovníka, zatímco po změně je to první potomek.

Nejstarší ze tří dětí současného švédského krále Karla XVI. Gustava je princezna Victoria, jež má dvě děti, takže Carl Philip je v současné linii nástupnictví až na čtvrtém místě. Na dalších třech jsou jeho synové, a jeho čerstvě oznámený čtvrtý potomek se tak zařadí až na osmé místo.

Nová maorská královna

V srpnu maorská komunita oplakala skon krále Tūheitii, ale hned na začátku září byla korunována nová královna Nga Wai Hono i te po Paki, která je nejmladším potomkem a jedinou dcerou nedávno zesnulého krále. V historii zhruba 170 let starého institutu maorských králů jde o teprve druhou ženu, která stojí v čele původních obyvatel dnešního Nového Zélandu.

Její korunovace byla doprovázena velkým a emocionálním obřadem, jenž se ovšem nesl zcela v duchu maorských tradic, a tudíž téměř ničím nepřipomínal okázalé korunovační ceremonie známé z evropských monarchií.

Foto: Handout / KIINGITANGA / AFP, Profimedia.cz

Nová maorská královna Nga Wai Hono i te po Paki

Na rozdíl od nich není maorský trůn ani dědičný, a tak korunovaci sedmadvacetileté Nga Wai Hono i te po Paki nejprve musela schválit skupina dvanácti starších z různých maorských kmenů.

Zajímavostí této domorodé korunovace pak je vedle různých procedur, jako je například pomazání posvátnými oleji, také požehnaní Biblí, ke kterému došlo již při ustavení prvního maorského krále v polovině 19. století.

Svazijský král se zasnoubil se 16. ženou

Malá africká země Svazijsko, jež se nyní označuje také názvem Eswatini, zažila v září velkou slavnost, na níž stovky žen a dívek tančily pro krále této absolutistické monarchie. Byla mezi nimi také jednadvacetiletá Nomcembo Zumová, což je dcera bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Jacoba Zumy.

Ta tam však nebyla žádnou náhodou, protože svazijský král se s ní v průběhu této tradiční ceremonie oficiálně zasnoubil. Mladá Noncembo se tak stane šestnáctou manželkou svazijského krále Mswatiho III.

Foto: EMMANUEL CROSET / AFP, Profimedia.cz

Svazijský král Mswati III.

Ani ve světle této události však nelze přehlédnout skutečnost, že Svazijsko je poslední africkou absolutistickou monarchií a zároveň jednou z nejchudších zemí světa, na čemž má značný podíl právě král. Podle různých odhadů disponuje Mswati III. majetkem v přepočtu kolem čtyř miliard korun, ale zhruba 70 procent z přibližně 1,2 milionu obyvatel Svazijského království žije pod hranicí bídy.

Vedle zatím patnácti manželek má Mswati III. údajně až 45 dětí, čímž značně překonává svého nastávajícího tchána Jacoba Zumu. Ten má totiž v současnosti „pouze“ čtyři manželky (ženatý byl šestkrát) a 20 dětí.

Poněkud rozevlátý životní styl svazijského panovníka charakterizují i události z roku 2001, kdy v rámci boje proti šíření viru HIV vydal zákaz sexu se ženami mladšími než 18 let. Ale jen zhruba o dva měsíce později si sám uložil pokutu ve výši jedné krávy za to, že za svou devátou manželku pojal 17letou dívku.

Šlechtické novinky: Svatba se šamanem v Norsku, narození v Jordánsku a úmrtí na Novém Zélandu

Koktejl

Šlechtické novinky ve znamení sportu a smutných zpráv

Koktejl

Výběr článků

Načítám