Hlavní obsah

Slavnosti na jihu Čech nabídly zmrzlinu z ovčího mléka

Ukázky dojení a stříhání ovcí, výstavu ovčích plemen, předení příze nebo ochutnávku výrobků z ovčího mléka nabídly nedělní Ovčácké slavnosti v Borovanech na Českobudějovicku. Akci, která se koná již podesáté, navštívila tisícovka lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jedním z hlavních bodů celodenního programu byla akce s názvem Od ovečky k šále. Po ostříhání ovcí ručními nůžkami zpracovali přadláci i přadleny surové rouno a na kolovrátcích z něj vytvořili přízi. Z ní se rovnou pletly šály.

Návštěvníci mohli také sledovat práci ovčáckých psů. Novinkou letošního ročníku byly otevřené dílny s vlnou pro dospělé, trh s vlnou a ukázky druhů vlny pro další zpracování.

Nově si také zájemci mohli prohlédnout celou farmu Mlsná ovečka, kde zjistili, jak o ovce správně pečovat, viděli ukázky dojení a zpracování mléka v minimlékárně a další zajímavosti ze života farmářů.

Jihočeský kraj patří mezi regiony k ovčáckým baštám. Chová se tu téměř 30 000 ovcí, což je nejvíce v zemi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám