Hlavní obsah

Skotské školy trápí nedostatek mrtvol. Může za to velký počet studentů medicíny

Skotské lékařské fakulty řeší poměrně kuriozní problém. Kvůli nedostatku lékařů přijímají více studentů medicíny, ale těm nestačí dosavadní počet dostupných těl, na nichž by se mohli učit. Již se to projevuje i na výuce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdravotnictví v celé Velké Británii čelí v posledních letech značným problémům, a tím pádem i kritice. Způsobů, jak situaci zlepšit, může být několik, přičemž ve Skotsku se rozhodli přijímat na lékařské fakulty více adeptů medicíny.

Server BBC s odvoláním na skotské úřady uvádí, že v akademickém roce 2023-24 bylo registrováno 5930 studentů medicíny, což bylo o necelé tři stovky více než o rok dříve. Značný nárůst to pak představuje oproti akademickému roku 2015-16, kdy ve Skotsku studovalo 3928 mediků.

Tento nárůst je důsledkem rozhodnutí skotské vlády z roku 2016, podle něhož se měly počty přijatých studentů medicíny v dalších letech zvyšovat v reakci na to, že v zemi panoval obecný nedostatek lékařů. Později navíc skotské lékařské fakulty ještě začaly upřednostňovat uchazeče ze Skotska v naději, že jich po absolvování studia více zůstane právě v této části Spojeného království.

Ind identifikoval tělo mrtvé manželky, ta se pak našla 600 kilometrů od domova živá

Koktejl

Jenže v souvislosti s tím se objevil značně kuriozní problém. Skotské lékařské školy totiž nyní čelí značnému nedostatku těl, na nichž by se mladí medici mohli učit. Potíž je to o to větší, že zdaleka ne každé tělo je pro studium vhodné, a zejména každý člověk před svou smrtí musí výslovně souhlasit s tím, že jeho tělo bude použito na vědecké účely.

Nevhodní jsou také dárci orgánů, protože ke studiu je potřeba mít těla takříkajíc kompletní. Podle BBC tak v uplynulém roce lékařské školy přijaly 290 těl a dalších 178 jich odmítly. Počet přijatých těl je sice o devět vyšší než o rok dříve, jenže počet studentů se zvýšil o 285.

Podle vrchního skotského inspektora pro anatomii, profesora Gordona Findlatera, se to již projevuje i na samotné výuce, protože na některých školách již byli donuceni i ke zrušení některých studijních kurzů. Snad tedy nakonec znovu nenastane situace, k níž ve Skotsku došlo v 19. století.

BBC totiž připomíná, že i tehdy se podstatně zvýšil počet studentů medicíny, kterým se následně nedostávalo potřebných počtů těl, takže zároveň s tím rostl i počet případů vykrádání hrobů. A upozorňuje také na případ dvou mužů, kteří ve 20. letech 19. století udusili nejméně 16 lidí, aby jejich těla prodali lékaři Robertu Knoxovi, jenž je následně pitval při výuce.

Reakcí na tyto události pak bylo ustavení zmíněné poněkud podivně znějící funkce vrchního skotského inspektora pro anatomii, jenž o stavu věcí v této oblasti pravidelně zpravuje skotskou vládu.

Tělo mrtvé jeptišky ani po čtyřech letech nepodléhá rozkladu

Koktejl

Výběr článků

Načítám