Hlavní obsah

Školy v Detroitu vyrazily do boje proti záškoláctví s novými pračkami a sušičkami

Veřejné školy v Detroitu se dlouhodobě potýkají se značnou mírou absencí při vyučování. Situaci má zlepšit instalace nových praček a sušiček coby další krok vstříc studentům ze sociálně slabých či jinak znevýhodněných rodin.

Foto: procontributors / DPphoto, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Školský obvod Detroit Public Schools Community District začal do svých vzdělávacích zařízení instalovat nové pračky a sušičky. To má takzvané chronické absentéry z řad studentů motivovat k častějším návštěvám vyučování.

Co se však na první pohled může zdát jako dost nesmyslný nápad, je ve skutečnosti odrazem situace na detroitských veřejných školách, kam dochází celá řada studentů z nějakým způsobem znevýhodněného prostředí.

„Můžu přijít do školy a vyprat synovi oblečení,“ řekla webu WYXZ Detroit Melania Willisová, která pracuje na Pershingově střední škole jako pracovnice ochranky a jejíž syn zde také studuje. Sama si totiž stěžuje, že se jí občas nepodaří stihnout zajít do prádelny v otevírací době.

Hlavním účelem nových praček a sušiček však je poskytnout možnost si vyprat samotným dětem. Melania Willisová uvedla příklad jednoho studenta, kterému čas od času nosila věci do prádelny, protože v jeho rodině nemají pračku. A zmínila také jiného chlapce, jehož domácnost podle všeho neměla doma ani tekoucí vodu, a tak mu vždy ráno dávala hadr a mýdlo, aby se mohl umýt ve školních sprchách.

Ředitel Pershingovy střední školy Bryant Tipton bere instalaci pračky a sušičky jako další krok v tom, jak se veřejné školy snaží svým studentům co nejvíce pomáhat. Připomněl, že ve škole sice tato zařízení byla již dříve, ale sloužila pouze k praní sportovních dresů. Nové přístroje jsou navíc nesrovnatelně modernější a lepší.

Velkou měrou se o nové pračky a sušičky postarala prezidentka nadace Detroit Public Schools Community District Kerrie Mitchellová, které se podařilo získat přístroje v celkové hodnotě 300 tisíc dolarů (6,8 milionu korun), a tak se na nová zařízení může těšit každá veřejná škola v tomto obvodě.

Zda se tímto způsobem nakonec podaří přitáhnout děti zpět do škol, se uvidí až po nějakém čase. Ale dá se předpokládat, že by se procento „chronicky absentujících“ mohlo snížit přece jen výrazněji než v předchozích letech. Podle údajů organizace Michigan School Data totiž v roce 2022 ve zmíněném školském obvodu činil podíl těchto studentů 66,1 %, zatímco o rok později došlo spíše k pouze kosmetickému zlepšení na 65,8 %.

Americká škola zatrhla dětem černé oblečení. Chystá se i zákaz kapucí a velkých kapes

Koktejl

Výběr článků

Načítám