Článek
Nikifor Ivanov žije v Jakutsku, sibiřském městě postaveném na trvale zmrzlé půdě permafrostu. Přesto se mu podařilo vyšlechtit jablka, která jsou naprosto odolná mrazu. Jen jsou velká asi jako perly.
Zimní teploty v této části Ruské federace klesají k 60 stupňům Celsia pod nulou. Aby v takových mohly některé rostliny vůbec přežít, volí od zbytku světa odlišnou strategii. Zmenšují se.
Kuchařka se pochlubila obřím citrusovým hybridem
Tuto skutečnost zjistili už sovětští biologové a pokusili se ji využít. A tak vyšlechtili speciální odrůdy trpasličích jablíček, které by mohly v nehostinných podmínkách přežít. Ivanov je pak dalším šlechtěním učinil zcela odolnými vůči sibiřskému mrazu.
Dříve se Ivanov pokoušel ze svých jablek dělat zavařeniny a mošty, ale přiznává, že to zabere více úsilí, než to přinese radosti. A tak nyní svá jablíčka jí po hrstech, jako kdyby to byly borůvky. „Je to sice spíš okrasná rostlina než ovocný strom, ale křoupe to jako jablko a chutná to jako jablko,“ uzavřel pro agenturu Reuters Ivanov.