Hlavní obsah

Seskočil padákem z letadla 86krát za jeden den. Vytvořil nový slovenský rekord

Matúš Foltán vytvořil nový slovenský rekord tím, že za jeden den seskočil padákem z letadla 86krát. „Čekal jsem, že se mi povede tak 50 až 70 seskoků, nakonec jsme skončili na čísle 86. Je to paráda. Nikdo na Slovensku ještě nezažil tolik seskoků,“ uvedl po ukončení rekordní série.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letadla startovala z letiště ve městě Prievidza a Matúš absolvoval první seskok v osm hodin ráno. Původní cíl padesát seskoků překročil už ve dvě odpoledne, tak pokračoval dál až do sedmé hodiny večer.

Jeho tým spočítal, že na zemi za tu dobu strávil pouze tři hodiny. Skákal z výšky 800 až 900 metrů, při skocích padákem překonal vzdálenost přibližně 68 kilometrů a letadla spálila asi 530 litrů paliva.

„Měli jsme k dispozici dvě letadla Cessna 206 a Cessna 172, tři piloty a tři baliče padáků,“ citoval deník Sme Katarínu Oravec z podpůrného týmu. V každém letadle měl Matúš připravené tekutiny a výživové doplňky.

Další lidi sledovali jeho zdravotní stav. „Jeho zdraví bylo prvořadé,“ zdůraznila Oravec. Pravidelně mu měřili tlak, zda má dobré reflexy a zda nezpomaluje. Matúš přiznal, že se necítil fyzicky unavený.

„Z celého skákání je vyčerpávající to, že když člověk přistane, musí sbalit padák. Teď jsem na sebe jen hodil druhý padák a nasedl jsem zase do letadla. Mou prací byl jen seskok,“ dodal spokojeně.

Na oslavu nového slovenského rekordu si dali společně s podpůrným týmem ještě jeden společný seskok.

Přes 30 let udržuje stejný ikonický účes. Teď je díky němu v knize rekordů

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám