Hlavní obsah

Seniorka nesmí na zahradě krmit ptáky, jinak zaplatí desetitisíce pokuty

Sedmadevadesátiletá žena z vesnice Staining na západě Anglie nesmí na své zahradě krmit ptáky, jinak jí hrozí pokuta ve výši 2500 liber (72 500 Kč). Koníček seniorky vadí jejímu sousedovi, který si stěžoval na místním úřadě a docílil toho, že radní doručili ženě písemné varování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soused podle deníku Mirror argumentuje tím, že krmení pro drobné ptactvo, jako jsou špačci nebo červenky, přitahuje také racky a holuby, kteří znečišťují obec.

Žena už loni v listopadu dostala výstrahu, že bude muset zaplatit 100 liber (2900 Kč), jestliže bude v krmení ptáků pokračovat. Letos na jaře ale radnice pořádně přitvrdila a možnou pokutu za „protispolečenské chování“, jak zní oficiální výtka, zvýšila na 25násobek.

Odbor pro ochranu životního prostředí a veřejné zdraví by kromě toho mohl podniknout proti seniorce „právní kroky“. Ty by prý mohly zahrnovat nucené dočasné vystěhování ženy, a to i s jejím 77letým synem, který s matkou v domě žije.

„Je to odporné, směšné a nepochopitelné,“ čílí se syn, podle nějž matka, učitelka hudby v důchodu, ptáky na zahradě velmi ráda pozoruje a samozřejmě jim i něco nasype. „Je šokovaná, nemůže uvěřit, že se něco takového děje,“ dodal s tím, že matka je kvůli tomu stresovaná.

Peníze na zaplacení tak vysoké pokuty by prý musela sehnat, kdyby to bylo nutné. „Ale nebude to dobrovolně,“ dodal syn. Když matku navštívili radní, aby jí písemnou výstrahu předali, žena se rozplakala. „Tady to je všechno, co mám. Možná tady už příští rok nebudu,“ posteskla si žena.

Úředníci jí také zakázali jakýkoli styk se stěžovatelem. Bude muset odstranit z okna i nápis „Miluji ptáky“, jestliže to souseda bude rozčilovat.

První případ nákazy člověka virem ptačí chřipky A (H9N2) ve Vietnamu, hlásí WHO

Svět

Výběr článků

Načítám