Hlavní obsah

Senioři předběhli Paříž, udělali si vlastní olympiádu i s pochodní

Střední Čechy

Vlastní pochodeň s olympijským ohněm, medaile i sportovní disciplíny nachystal personál pro klienty domova seniorů v Mlékovicích na Kolínsku. V pátek dopoledne, kdy se v Paříži teprve vše chystalo na slavnostní zahájení letních olympijských her, na zahradě domova už probíhala klání třeba v lukostřelbě.

Senioři měli v domově vlastní olympiáduVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

„Paříž! Ať vyhrají Češi,“ volal nosič pochodně Jan Pražma, když přicházel mezi diváky. Ti pak mohli sledovat své spolubydlící, jak zdolávají připravené disciplíny. Kromě lukostřelby to byl třeba speciální ping-pong, hod kroužky nebo házení míčky.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Pochodeň s olympijským ohněm přinesl jeden z klientů Jan Pražma.

Připraven byl i profesionální fotograf, jeden ze zdejších klientů Jiří Pekárek je totiž někdejší sportovní fotoreportér.

„Byl jsem na spoustě různých závodů, mistrovství světa ve fotbalu, hokeji. Fotil jsem třeba finále fotbalového mistrovství v Římě, ale úplně nejvíc bylo Nagano. To přebylo úplně všechno, to byla obrovská událost,“ říkal pyšně Jiří Pekárek.

„Navíc tam to nebylo jenom o focení. Tenkrát mě redakce vybavila notebookem a musely se filmy vyvolat, pak skenovat a posílat do Prahy, musel jsem zvládnout i novou techniku,“ dodal a odcházel mezi stanoviště. „Tady mi půjčili foťák a zase se k tomu vracím,“ podotkl ještě.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Olympiáda se v pátek dopoledne konala v domově seniorů v Mlékovicích na Kolínsku.

Senioři schopní sportovních výkonů mohli soutěžit o čokoládové medaile. Diváci si dávali připravené občerstvení. Komu se nechtělo ven sledovat dění na zahradě, mohl zůstat třeba v hale, která byla vyzdobená olympijskými kruhy a nápisem Paříž 2024, a sledovat v televizi záznam z minulých her, než začnou ty letošní.

Kontakt s realitou

„Snažíme se mapovat aktuální dění ve světě, aby klienti nebyli odtržení od reality. Když to tady sledují, pak si o tom mohou s rodinami při návštěvách povídat, mají téma hovorů,“ řekla Novinkám ředitelka Domova Clementas v Mlékovicích Andrea Faltysová. „Chceme, aby to tu bylo úplně normální jako doma, kde taky chlapi sledují sport v televizi, dají si k tomu křupky nebo pivo,“ mínila ředitelka, když její kolegyně v hale chystaly talíře s pochutinami a nealkoholické pivo pro osvěžení.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Olympiáda se v pátek dopoledne konala v domově seniorů v Mlékovicích na Kolínsku.

Také sportování, byť ve srovnání s výkony mladých olympioniků už přece jen trochu omezené, je pro klienty příjemnou vzpruhou. „Ač tělo slábne, je důležité pořád se udržovat. Úspěchem může být to, že se člověk dokáže sám zvednout z postele, obléknout se nebo třeba udržet hrnek a lžíci a najíst se. Hodně s klienty cvičíme, máme tu i tělocvičnu s rotopedy, rampu na chůzi do svahu nebo do schodů, žebřiny, stroje pro rozpohybování svalstva,“ jmenovala ředitelka možnosti fyzioterapie.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Úspěšní sportovci dostali medaile.

Pro různé aktivity přizpůsobili i zahradu. Dříve bývala v parkové úpravě, ale to se ukázalo tak trochu jako nuda. Proto přibyly cestičky, stroje na cvičení a různá zákoutí s lavičkami na posezení, ale i výběh se slepicemi, o které se mohou klienti starat.

Olympiáda není první sportovní událost, kterou tady živě sledují, klienti fandili třeba i při nedávném mistrovství světa v hokeji v Praze. V domově je kolem 250 obyvatel a podobných sportovních akcí se podle ředitelky aktivně účastní 50 až 70 z nich. O tom svědčilo i naplněné prostranství v zahradě. A zatímco ty pařížské hry slavnostně vypuknou v pátek večer a zaberou následující týdny, v domově seniorů je zvládli zahájit a odsportovat za jediné dopoledne.

FOTO: Tvrdá bezpečnostní opatření před olympiádou. V ulicích Paříže se pohybují tisíce policistů a vojáků

Evropa

Výběr článků

Načítám