Hlavní obsah

Šéfka školních jídelen nakradla v USA kuřecí křidélka za 34 milionů, ve vězení si posedí devět let

Zaměstnankyně školského obvodu v americkém státě Illinois během dvou let zpronevěřila potraviny v přepočtu za více než 34 milionů korun. V drtivé většině případů šlo o kuřecí křidélka.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Osmašedesátiletá Vera Liddellová pracovala jako vedoucí úseku stravování ve školském obvodě 152 ve městě Harvey, které leží na jihu chicagské aglomerace. Své pozice však v letech 2020-2022 v době epidemie koronaviru zneužila k vlastnímu obohacení.

U místních dodavatelů totiž objednávala potraviny, které pak sama vyzvedávala se služební dodávkou, ale do školních kuchyní však toto zboží nikdy nedorazilo. Jejím nejoblíbenějším artiklem byla kuřecí křidélka, jichž podle lokální stanice WGN zpronevěřila zhruba 11 tisíc balení.

Její plán spočíval v tom, že v době koronavirových uzávěr sice školní jídelny nefungovaly, ale kuchyně byly v provozu, a děti si tedy mohly pro obědy přijít a odnést si je domů. Liddellová tak sázela na to, že za těchto podmínek se na nějaké drobné „odklony“ nepřijde.

Jenže ony zase tak drobné nebyly, protože celková škoda dosáhla výše 1,5 milionu dolarů (34,5 milionu korun). Když se tedy během běžné inventury zjistilo, že roční náklady na stravování ve školách překročily rozpočet o 300 tisíc dolarů (téměř sedm milionů korun), začalo se pátrat po příčinách a stopy vedly právě k Liddellové.

Ta se na začátku srpna ke svým podvodům doznala i před soudem a odešla od něj s nařízeným devítiletým pobytem za mřížemi.

Zaměstnanec vinařství ukradl sedm tisíc lahví burgundského. Odnášel je patnáct let

Koktejl

Výběr článků

Načítám