Hlavní obsah

Saskou vesnici fascinuje nebývalé množství čápů na střechách

Vzácná přírodní podívaná se v těchto dnech nabízí obyvatelům saské vesnice Liemehna u Lipska. Každý den při soumraku se na střechách domů, kostela, na sloupech elektrického vedení a anténách usadí na 140 čápů, aby zahájili noční odpočinek.

Foto: Profimedia.cz

Čápi na střeše domu v saské vesnici Liemehna

Článek

„První přiletěli před dvěma týdny a už asi týden je to něco úžasného,“ řekl deníku Leipziger Volkszeitung místní obyvatel Ralf Tauchnitz s tím, že čápi se na střechách usazují kolem deváté hodiny večer.

V tu dobu je klapání jejich zobáků nejhlasitější, brzy ale zase utichne. Přes den dlouhonozí opeřenci brázdí čerstvě sklizená pole a hledají potravu.

@terrameinung

#ernte #störche #futter #mäuse

♬ Originalton - Terrameinung

Fascinující scénu pozorují obyvatelé Liemehny každý večer a dívat se na ni chodí už i lidé odjinud. Zatímco pro laiky je to úkaz obestřený záhadami, odborníci vysvětlení mají, i když ani oni neskrývají překvapení nad tím, že v jedné vesnici se objevilo tolik čápů najednou.

Podle experta Dietera Wenda se opeřenci shromažďují a nabírají síly pro tisíce kilometrů dlouhý přelet do teplých krajin. Jedna trasa vede přes Bosporský průliv a podél Nilu do východní Afriky, zatímco druhá přes Francii, Španělsko a Gibraltar do severozápadní části černého kontinentu.

„Nevíme přesně, proč jich je tady tolik. Můžeme se jen domnívat,“ řekl další odborník Uwe Siedel. Na cestu do zimovišť by se podle něj čápi měli vydávat od poloviny srpna.

Čapí adopce zachránila přes stovku mláďat. Rodiče nahradil výr i jestřáb

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám