Hlavní obsah

Samička tamarína v Zoo Hodonín je částečně ochrnutá

Částečně ochrnutá na jednu stranu je samička tamarína pinčího, které se po zabavení v nelegálním chovu ujala Zoo Hodonín. Má problémy s pohybem a koordinací a nepřibírá, i když se krmí. Nejspíš je to důsledek nevhodného předchozího chovu, uvedl mluvčí zoo Ivo Cencinger. S šestiletým samečkem se samička sžila dobře a je na něm závislá.

Foto: archiv Zoo Hodonín

I přes zdravotní problémy se samička (vpravo) se samcem dobře sžila.

Článek

Opičku zoo přijala koncem srpna. Od té doby řeší, že její stav není dobrý. „Má lepší a horší dny. Dostává léky proti bolesti, antibiotika, vitamíny,“ uvedl Cincinger.

Zabavené zvíře

Podle něj má samička problémy s pohybem a koordinací. „Nemá vyvinuté správné reflexy, je částečně ochrnutá na jednu stranu. Zřejmě jde o důsledek nevhodného předchozího chovu, ale neznáme její historii, protože jde o zabavené zvíře, které jsme dobrovolně převzali do péče,“ řekl mluvčí, který nechtěl podrobnosti k zabavení uvádět.

Foto: archiv Zoo Hodonín

Samička má problémy s pohybem a koordinací

Uspávání ani podrobnější vyšetření není zatím možné, protože by bylo velmi rizikové. Přestože má opička zdravotní komplikace, v zoo se zabydlela. „Se samečkem se sžila dobře. Krásně spolu fungují, je na něm závislá,“ prozradil Cencinger.

Dali jí šanci

S ohledem na stav zoo neplánuje ani odchov. „Není vhodná původem ani zdravotním stavem. Nebyla přivezena z těchto důvodů, ale proto, abychom jí dali šanci a získali i partnerku pro samce, protože tyto drápkaté opičky jsou zvyklé žít ve skupinách,“ objasnil mluvčí.

Dvojice tamarínů má ráda sociální kontakt. Rádi jedí banány, hrozny a hmyz. Jméno samička ani samec nemají a žádná oficiálně nedostávají.

FOTO: Berlínská zoo poprvé představila senzační pandí dvojčata

Zahraniční

Výběr článků

Načítám