Hlavní obsah

Rolexky před 50 lety v Anglii sežrala kráva, teď se vrátily původnímu majiteli

Bývalý farmář James Steele z anglické vesnice Morda ztratil drahé hodinky značky Rolex v sedmdesátých letech na poli a nikdy je už nenašel. To se povedlo až nyní „hledači pokladů“ s detektorem kovů. Jako správný gentleman je samozřejmě původnímu majiteli vrátil.

Foto: Profimedia.cz

Drahé rolexky se našly na poli po 50 letech.

Článek

Dnes pětadevadesátiletý James Steele z obce Morda v anglickém hrabství Sropshire si drahé rolexky pořídil v roce 1950 ke svým jedenadvacátým narozeninám. Stály tehdy rovných sto liber, což v dnešní době odpovídá přibližně částce 4500 liber (přes 133 tisíc korun). Ale o zhruba dvacet let později se mu na poli přetrhl kovový řemínek, takzvaný tah, a on o hodinky přišel.

Samozřejmě to nenechal jen tak a snažil se je najít, ale bezvýsledně. Vše nasvědčovalo tomu, že je spolu s trávou sežrala jedna z jeho krav. Proto si zanedlouho koupil nové hodinky, ale po těch starých pátral ještě mnoho dalších let, zejména když pole každé tři roky orali. V rodině se mezitím ze ztracených rolexek stal velký příběh, ale po několika letech už nikdo vlastně ani nečekal, že by se našly.

Povedlo se to až nedávno Liamu Kingovi, jehož koníčkem je hledání různých předmětů pomocí detektoru kovů a jenž dostal povolení ke vstupu a hledání od Jamesova syna Andrewa. „Už jsem ani nedoufal, že ty hodinky ještě někdy uvidím,“ zářil radostí pan James, když mu Liam svůj nález donesl.

A vůbec mu nevadí, že se našla pouze polovina pásku a ciferník má podivně nahnědlou barvu. A nesejde ani na tom, že hodinky dnes již pochopitelně nejdou. Dlouho ztracené rolexky zkrátka zůstanou rodinnou památkou v současném stavu, protože oprava by podle pana Jamese „stála raketu“.

Liam si pak odnesl velkou pochvalu za to, že nalezené hodinky vrátil, protože si je podle pana Jamese „docela dobře mohl nechat“. A také dostal povolení prohledávat pozemky rodiny Steeleových i v budoucnu, protože se tam může nacházet ještě celá řada dalších cenností, informoval web BBC.

Zlaté hodinky nejbohatšího pasažéra Titaniku se prodaly za 35 milionů

Koktejl

Výběr článků

Načítám