Hlavní obsah

Režisérka do Shakespeara přimíchala Palestinu a práva transsexuálů, divadlo v Manchesteru představení zrušilo

Divadlo Royal Exchange v Manchesteru stáhlo z repertoáru moderní nastudování hry Sen noci svatojánské od Williama Shakespeara, protože se v něm objevovaly aktivistické odkazy podporující boj za práva transsexuálů a za osvobození Palestiny.

Foto: Frank Fell / robertharding, Profimedia.cz

Royal Exchange Theatre v Manchesteru

Článek

Nového nastudování Snu noci svatojánské se ujala nezávislá režisérka Stef O'Driscollová a jeho děj zasadila do kulis současného Manchesteru za doprovodu elektronické hudby. Na scéně manchesterského Royal Exchange Theatre se mělo uvádět od začátku září. Nakonec však neproběhlo ani jedno představení.

Divadlo nejprve zrušilo několik prvních termínů, což odůvodnilo technickými problémy a také blíže neupřesněnými zraněními v hereckém ansámblu. Později však zrušilo všechna představení. Vedení divadla se totiž nelíbilo, že režisérka do hry zakomponovala odkazy na práva transsexuálů a osvobození Palestiny.

Free Palestine měli zpívat i diváci

Po předpremiéře divadlo po režisérce žádalo, aby ze scény zmizelo graffiti s nápisem Free Palestine (Osvoboďte Palestinu), a také se mu například nelíbilo, že je toto heslo součástí písně, kterou mají spolu s postavami na jevišti zpívat i diváci. Režisérka i herci však trvali na tom, aby vše zůstalo tak, jak je.

„Ne, je to moje režie a takhle to vždycky bylo. Měli jsme na to týdny a vy se to teď snažíte změnit,“ měla O'Driscollová říci na námitky vedení. A dodala, že v tomto postoji byl jednotný celý tvůrčí soubor.

Web The Guardian informoval, že divadlo tak zaznamená velkou finanční ztrátu v řádu desítek tisíc liber. Režisérka i herci totiž za nastudování dostali zaplaceno a navíc se musí divákům vracet peníze za vstupenky.

Přesto se do případu vložila i organizace Equity, která hájí práva široké škály umělců. „Jsme sice rádi, že všichni dostali peníze, ale problémy, které vedly ke zrušení představení, vyžadují další jednání s Manchester Royal Exchange,“ uvedla organizace s tím, že v současnosti vyvolává otázky, jaký dopad toto rozhodnutí bude mít na její členy.

Divadlo na situaci reagovalo v naprostém klidu. „V Royal Exchange Theatre chceme pracovat s umělci, kteří se zabývají složitými problémy,“ uvedlo v prohlášení. „Bohužel se vyskytla řada problémů, které vedly k rozhodnutí inscenaci zrušit, a to včetně zranění, technických potíží a změn v pozdních fázích procesu,“ sdělila přední manchesterská scéna.

Policista v Polsku přerušil divadelní hru. Běžte si přeparkovat, přikázal divákům

Koktejl

Výběr článků

Načítám