Hlavní obsah

Řeka zmizela ze zemského povrchu, propadla se do dolu

Obyvatelé čínského okresu Liao-jang na konci srpna zjistili, že poblíž jejich obydlí najednou přestala téct říčka, která byla až dosud nedílnou součástí zdejší krajiny. O něco výše proti proudu totiž voda začala padat do hlubinného dolu.

V Číně zmizela řeka, propadla se do doluVideo: Reuters

Článek

V okrese Liao-jang, jenž leží na severovýchodě Číny v provincii Liao-ning, doslova zmizela řeka z povrchu zemského. Došlo k tomu 22. srpna v místě, kde říčka protékala nad hlubinným dolem. Koryto řeky se tam propadlo a voda začala proudit do dolu.

Poblíž města Tchien-šuej tak vznikl vcelku pohledný vodopád, jenž však nedokázal důl zaplnit, a voda tedy nadobro mizela pod zemí, zatímco dále po proudu zůstalo koryto řeky suché.

Místní vodohospodáři událost komentovali vcelku nevzrušeně s tím, že nejde o jejich problém, ale viníkem je provozovatel dolu, protože koryto řeky se propadlo právě proto, že bylo podkopané důlním dílem.

To však odmítly potvrdit, nebo vyvrátit úřady lokální samosprávy, které poukazovaly pouze na to, že incident je stále předmětem vyšetřování, informovala agentura AP.

Masivní sesuv půdy v mžiku zavalil dálnici v Číně. Auta dělily od tragédie vteřiny

Koktejl

Výběr článků

Načítám