Hlavní obsah

Puštík si u Milevska spletl dutinu stromu s komínem. Zalepeného od mouru a sazí ho našli v krbu

Makov

Velké štěstí měl puštík obecný, který propadl komínem rodinného domu ve Zhoři u Milevska a v krbu ho včas našli majitelé. Celého zalepeného od mouru, sazí a dehtu ho převezli do záchranné stanice živočichů Makov. Tady vyděšenou sovu očistili a za pár dní ji opět vypustí do volné přírody.

Puštík spadl do komínaVideo: Libor Šejna

Článek

Puštík spadl do komína u bývalého mlýna, kde přes letní měsíce žijí manželé Černí. Ti už letní sídlo postupně zazimovávají. Před několika dny slyšeli v komínu vedoucím z krbu šramot.

„Byl to takový podivný rachot, který nepřestával. Tak jsme s manželem postupně demontovali roury, které šly. A najednou do vybíracích dvířek vypadlo něco černého, špinavého, ale živého,“ popsala nález puštíka Anna Černá.

Foto: Libor Šejna

Puštík po pádu do komínu

Čistili ho tři hodiny

Puštíka olepeného od mouru a dehtu okamžitě přendali do plastového koše a odvezli ho do záchranné stanice Makov. Tady ho ošetřovatelé tři hodiny čistili.

„Puštík měl velké štěstí, že byl nalezen včas. Pokud by totiž zůstal v takovém prostředí déle, uhynul by na vdechnutí sazí do plic. To nejhorší už má za sebou a za pár dní ho vypustíme zpátky do přírody,“ řekl Libor Šejna ze záchranné stanice.

Foto: Libor Šejna

Od dehtu a sazí ho ošetřovatelé čistili tři hodiny.

Manželé Černí nevezli do záchranné stanice zvíře poprvé. Před několika lety jim komínem propadl i dravec. Podle ochránců přírody je to tím, že si ptáci pletou komíny s dutinou stromů.

Jihočeští vědci vyzráli na kůrovce. Vyvinuli sondu, která jim pomáhá s jeho včasným odhalením

Věda a školy
Související témata:
Puštíci

Výběr článků

Načítám