Hlavní obsah

Průvodčí ve Švýcarsku ženě kvůli kratšímu jménu napařil šestitisícovou pokutu

Bizarní hyperkorektnost projevil průvodčí švýcarských drah SBB vůči 81leté seniorce, když cestovala z jihoněmeckého Freiburgu za vnukem do Vídně. Pasažérka má v občanském průkazu křestní jméno Heidemarie, ale na jízdence stálo zkrácené Heidi. Kontrolor to vyhodnotil jako černou jízdu a napařil ženě pokutu 252 švýcarských franků (6552 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za vnukem do rakouské metropole se paní Heidemarie vydala v červnu s 85letým manželem a na radu dcery zvolila cestu přes Švýcarsko. Tudy trasa vede přes hezkou krajinu.

Radost z pohledu na alpské štíty jí ale zkazil průvodčí, který kontroloval nejen platnost lístku, ale i to, zda na něj jede osoba uvedená v záhlaví. Marně se mu snažila vysvětlit, že je oprávněnou majitelkou jízdenky.

Paní Heidemarie své křestní jméno v oficiální verzi nikdy neměla ráda a celý život používala zkrácené Heidi. Průvodčího to ale vůbec nezajímalo a rezolutně označil jízdenku za neplatnou.

Několik cestujících se ještě pokoušelo kontrolora přesvědčit, aby to s precizností nepřeháněl, ale bez výsledku. Průvodčí pasažérce pohrozil, že ji na nejbližší stanici vysadí a předá policii.

Jeden švýcarský spolucestující se za chování pracovníka SBB styděl a nabídl se, že pokutu za seniorku uhradí.

Pětiletý kluk uvázl ve vlakovém podvozku a ujel v něm přes 100 kilometrů

Koktejl

„Všichni měli za to, že tohle není možné. Myslím, že se cítil trochu trapně, když jsem chtěl zaplatit. Ale peníze si vzal a odešel,“ řekl obětavý pasažér podle serveru Nau.ch.

Konflikt s průvodčím paní Heidemarie hluboce zasáhl a další cestu do Vídně si nemohla užít tak, jak si představovala. Po přestupu v Curychu ji znova kontroloval průvodčí, tentokrát už bez problémů.

Později se obrátila se stížností na vedení SBB s tím, že by dráhy měly vrátit pokutu, kterou za ni zaplatil štědrý švýcarský spolucestující. SBB se k věci postavila čelem.

„Chtěli bychom se omluvit manželskému páru za nepříjemnosti. Nebylo záměrem průvodčího vyvolat v cestujících pocit nespravedlivého zacházení,“ uvedl mluvčí SBB Reto Schärli. Železniční společnost bude plátce pokuty kontaktovat a záležitost s ním „urovná“, ujistil mluvčí.

K situaci, kdy identifikace cestujícího není jednoznačná kvůli zkrácené verzi křestního jména, řekl, že by to neměl být problém. „Pomůže datum narození,“ dodal Schärli s tím, že na elektronických švýcarských jízdenkách je vždy vyznačené.

Opilý Čech na nádraží v Linci hrozil zastřelením průvodčích. Za opaskem měl znehodnocenou pistoli

Evropa

Výběr článků

Načítám