Článek
První zmínka o nahánění sýrového kola na svahu kopce Cooper’s Hill pochází již z roku 1826, ale předpokládá se, že tato tradice je stará možná až 600 let. V posledních letech nabírá tato akce na stále větší popularitě a do městečka Brockworth v těsném sousedství Gloucesteru se každoročně sjíždějí soutěžící z celého světa.
Jednou z nich byla letos i devatenáctiletá Kanaďanka Delaney Irvingová, která se do historie tohoto bláznivého podniku zapsala nejen vítězstvím ve svém závodu, ale také tím, že sebo

Delaney Irving vyhrála ženský závod nahánění sýra. Při sbíhání z kopce se zranila, ale jak přiznala pro britskou BBC „i přes ta zranění, to stojí za to“
u dole pod kopcem praštila tak silně, až upadla do bezvědomí.
Člověk musí být idiot
„Běžela jsem, pak jsem se praštila do hlavy a pak jsem se probrala ve zdravotnickém stanu,“ popisuje Delaney svůj úprk za vítězstvím. „Byl to dobrý závod… když si na něj teď vzpomínám,“ zhodnotila.

Pravidla jsou celkem jednoduchá: Kulatý sýr Double Gloucester o hmotnosti čtyř kilogramů se pošle dolů z kopce a hráči, kteří ho pronásledují, mají jednosekundový náskok. První, kdo se dostane na konec přes cílovou čáru, vyhrává sýr
Vítězem jednoho ze závodů se letos stal také osmadvacetiletý Matt Croll z Manchesteru, jenž na tuto každoroční akci nahlíží zcela věcně: „Myslím, že se na to nedá moc natrénovat. Zkrátka to chce být idiot,“ cituje Matta web The Guardian.
A to vlastně potvrzuje i další z letošních vítězů, Japonec Rjoja Minami. Na otázku, proč se do závodu přihlásil a přijel až z takové dálky, totiž odpověděl: „Protože mám rád sýr.“

Při nahánění sýra se často účastníci zraní. Někdy jsou to jen oděrky a modřiny, jindy to můžou být zranění hlavy a končetin

Účastníci závodu se při sbíhání s kopce zakopávají, válejí sudy a všemožně se snaží co nejrychleji dostat dolů, aby chytili sýr

V posledních letech nabírá tato akce na stále větší popularitě a do městečka Brockworth v těsném sousedství Gloucesteru se každoročně sjíždějí soutěžící z celého světa
Místo mýdla používala kostku sýru. Zjistila to až po několika dnech
