Hlavní obsah

Při povodních zaplavená pole přilákala na střední Moravu tisíce vodních ptáků

Kojetín

Letošní povodně po sobě zanechaly na střední Moravě rozsáhlá polní jezera, která přitahují tisíce vodních ptáků táhnoucích na jih. Odborníci mezi nimi objevili i ptačí rarity, jako jsou například břehouš rudý, tenkozobec opačný nebo kulík bledý a zlatý. Novinky o tom informoval ornitolog Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Foto: Petr Jašek

Zaplavené pole mezi Kojetínem a Bezměrovem

Článek

Asi největší polní jezero se podle něj nachází mezi Kojetínem a obcí Bezměrov na rozhraní Přerovska a Kroměřížska.

„Je skoro dva kilometry dlouhé a půl kilometru široké. Na jeho hladině se zdržují desítky labutí a stovky kachen několika druhů včetně ostralek štíhlých a hvízdáků eurasijských,“ uvedl ornitolog.

Foto: Martin Jurečka

Na podmáčených polích už ornitologové pozorovali i zvláště chráněnou kolihu velkou.

Nepravidelně se zde podle něj zastavují početná hejna racků chechtavých a bělohlavých. Ojediněle se mezi nimi objevují i rackové středomořští a žlutonozí nebo racek černohlavý.

„Podmáčená pole přitahují i řadu druhů severských bahňáků, kteří zde hledají potravu – utopené žížaly. Mimo desítek čejek chocholatých zde ornitologové pozorovali jespáky obecné a bojovné, kulíky bledé a písečné,“ konstatoval Šafránek.

Foto: Jiří Šafránek

Zaplavená pole přilákala i břehouše rudého.

Největší radost ornitologům podle jeho slov udělala koliha velká, která je jako kriticky ohrožený druh zvláště chráněná, a břehouš rudý, jehož početní stavy se v poslední době také výrazně snižují.

Foto: Martin Jurečka

Mezi ptačími raritami na zaplavených polích objevili ornitologové i kulíka bledého.

Velká polní jezera se při záplavách vytvořila na střední Moravě i na Prostějovsku u Biskupic a na Olomoucku u Dubu nad Moravou a také u obce Skrbeň. Všechny tyto lokality jsou v povodí řeky Moravy.

Arktičtí kulíci se objevili na rybnících na Kroměřížsku

Koktejl

Výběr článků

Načítám